От х:

Днес в x:

Енергийният министър: Блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" е спрян заради проблем с уплътнения извън ядрената част

Технически проблем извън ядрената част е наложил спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" след ремонта. Реакторът е в нормален режим и няма никаква опасност за промяна в радиоактивния фон. Това увери на пресконференция министърът на енергетиката Росен Христов. Той, заедно със зам.-министърът на енергетиката и директорът на БЕХ посетиха АЕЦ "Козлодуй“ заради проблема в блок 6.

"След проведени много тестове, различните хипотези за причината за изтичането на водород от охлаждащата система на генератора, са сведени до една единствена хипотеза - всички анализи сочат към технически проблем, който в момента се отстранява. Става въпрос за уплътнения, които в момента се заменят", каза Христов и уточни, че за първи път се среща подобен проблем, защото уплътненията са нови и сменени и в момента се разглобяват и се слагат други уплътнения.

Очаква се в рамките на няколко дни да започнат новите процедури по тестване и пускане на блок 6 и процесът да приключи до края на седмицата. Причината за проблема се анализира и докато той не се отстрани, блокът няма да бъде пускан.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини