От х:

Днес в x:

Историк предупредил за паметника. Общината: Главата нямаше да падне без натиск

    Преди малко повече от година историкът Милен Вълчев е предупредил за това, че е компрометиран Паметникът на Незнайния войн на площад „Свобода“ в Хасково, от който бе съборена главата на единия войник в резултат на детска игра. Оказва се обаче, че сигналът не е бил подаден по каналния ред.

    Относно ситуацията от 30 ноември, която бе разгласена публично вчера, Милен Вълчев написа в социалната мрежа:

    „На 22 юли 2021 г. на месинджъра на отговорен служител в община Хасково изпратих тези и още няколко снимки на Паметника на Незнайния войн. Служителят съответно благодари за подадения сигнал. От снимките ясно се вижда, че една от фигурите на войника е компрометирана и има опасност главата да падне. 15 месеца общинската администрация не направи нищо, за да обезопаси паметника. За да се стигне до вчерашния ден - един от войниците да се окаже обезглавен, понеже на него се покатерило дете.

    Вина нямат само децата и техните майки. За опазването на реда в града има общинска полиция. Почти съм сигурен, че няма съставен нито един акт на родител допуснал детето му да се катери по паметника. Това е още едно доказателство за безхаберието на общината към един от символите на Хасково. Поругана е паметта на всички онези воини, загинали за свободата и обединението на България. За този срам носим вина всички, които живеем в Хасково.“

    Освен написаното, Милен Вълчев допълни, че към днешна дата отчита като пропуск от своя страна, че не е подал сигнала по каналния ред, спазвайки бюрократичните процедури, но си мислел, че неофициалният сигнал е достатъчен и дори бил уверен от въпросния служител, че се работи по проблема.

    Относно ситуацията потърсихме за коментар заместник-кмета на община Хасково Динко Тенев. Той заяви, че не помни да е имало подаден официален сигнал за случая. Уточни обаче, че преди повече от 2 месеца са били правени манипулации по Монумента „Света Богородица“ и тогава е бил направен оглед и на Паметника на Незнайния войн. Тогава е била установена цепка под брадичката на единия войник на паметника. Специалистът констатирал, че това е грозно, но не е опасно, тъй като главата се държала от здрава арматура и бил планиран ремонт през пролетта на следващата година. Очаква се до две седмици специалистът да дойде отново и главата да бъде възстановена.

    „Ако не се бяха качили децата, това нещо нямаше да се случи. Децата обаче нямат абсолютно никаква вина. Тука сме виновни всички родители и всички, които са седели по пейките и не са им обяснили, че това не е място за катерене и игра“, категоричен беше Динко Тенев.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      СР
      С риск да стана банален, но...
      37 -14
      13:54, 1 ное 2022
      Само можем да благодарим на Бога, че всичко е наред и пострадалият е само паметника. От общината да не се оправдават и да си измиват ръцете с родителите и децата, ами да поемат отговорност и да отговорят защо паметника не е ремонтиран навреме. Можеше да пострада и невинно дете, което не се катери по паметника, ако в момента на катеренето на другите деца например се е намирало отдолу... Не, че оправдавам катеренето и бездействието на родителите, но е факт, че като има такава опасност трябва да се отстрани преди да стане белята. Иначе най-много поругават паметта на загиналите не децата, а управляващите, които продават свободата ни за долари в момента...
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини