От х:

Днес в x:

Христо Иванов: Това управление ще се формира чрез компромис, но не трябва да бъде компромисно

Това управление ще се формира чрез компромис, но не трябва да бъде компромисно. Управлението не трябва да осигурява време на парламента да функционира. Трябва да има управление, което да решава проблемите в дълбочина. Това, че ние ще сме твърди за трите приоритета – сигурност, законност и растеж, е въпросът на това да гарантираме, че наистина ще има управление, което да решава проблемите в дълбочина, посочи Иванов. Да не правим компромиси с големите национални цели. Това заяви лидерът на „Демократична България” Христо Иванов на първото заседание на 48-ото Народно събрание.

България е изправена пред множество кризи, но има три, които са фундаментални. Решаването на сложния политически ребус, пред който сме изправени, изисква да ги оценим и да ги назовем адекватно, за да можем да продължим по някакъв продуктивен начин, посочи Иванов от парламентарната трибуна.

По думите му първата криза е свързана с огромната геополитическа конвулсия, която се случа със страната ни. „Нейната остра фаза започна с агресията на Путин срещу Украйна. Но тази агресия не е двустранен въпрос. Тя е най-острата част от преминаването на един праг от нова епоха, в която острото противопоставяне на международната сцена започва да има все по-голяма роля и да бъде все по-определящо”.

„Трябва ясно да разбираме, че замитането на войната под килима, опитите тя да бъде наричана с други названия – не е въпрос дали си военнолюбец или не, а на това дали си отговорен към реалностите или не. Затова има един ясен отговор, около който трябва да се обединим, а именно България да се погрижи за своята сигурност и да я постави в центъра на всичко, което прави”, подчерта Иванов.

Втората фундаментална криза е политическата. „След поредна вълна на огромни масови протести – България не може да формира трайно и стабилно управление месеци наред. Това е четвърти парламент за 18 месеца, което е абсолютно безпрецедентна ситуация. Напът сме с голяма вероятност да отидем към следващи избори. Но не е само това. В България през това има служебно управление, което започва да изглежда не като изключение, а като част от правило, което се очертава”, посочи той.

Третият проблем е енергийната криза. „Дадохме трите решения от „Демократична България”. Първо, ще настояваме за ясна политика в областта на сигурността – модернизация на армията, поемане на отговорност в рамките на НАТО, военна помощ за Украйна, вече е внесен днес проектът на решение, каза Иванов. Трябва да решим проблема с енергийната зависимост. Съдебната реформа и тази на прокуратурата и ВСС е крайъгълен камък за решаване на всички проблеми”.

Това управление ще се формулира чрез компромис, но не трябва да бъде компромисно. Управлението не трябва да осигурява време на парламента да функционира. Трябва да има управление, което да решава проблемите в дълбочина. Това, че ние ще сме твърди за трите приоритета – сигурност, законност и растеж, е въпросът на това да гарантираме, че наистина ще има управление, което да решава проблемите в дълбочина, посочи Иванов. Да не правим компромиси с големите национални цели.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини