От х:

Днес в x:

Не е възможно преизчисляване на мандатите за тези избори

Не е възможно преизчисляване на мандатите за тези избори, тъй като изборите са насрочени на 2 август и определянето на мандатите се извършва на база на последното преброяване на населението към датата на насрочване на вота. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Днес бяха обявени окончателните данни на Националния статистически институт от 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България, което се проведе през есента на 2021 година.

Това преброяване, което е обявено днес, ще служи за разпределяне на мандатите при следващи избори, каза Матева. 

Относно резултатите от изборите, както и мандатите, Матева обясни, че законовият срок те да бъдат обявени е четири дни след провеждането на вота. В седемдневен срок трябва да обявим поименния състав на парламента, добави тя. 

В момента сме обявили на нашата интернет страница 100 процента от въвеждането на протоколите от секционните избирателни комисии в страната и извън страната. Известно забавяне имахме от два протокола извън страната, които пристигнаха малко по-късно, сега следобед, каза още Матева. 

По думите й сега се извършва повторно въвеждане на всички секционни протоколи. За целта всички районни избирателни комисии (РИК) трябва да предадат при тях секционните протоколи. Очакваме да пристигнат от още шест РИК. В Стара Загора са обявили, че ще дойдат утре. След като дойдат протоколите от Стара Загора, трябва да се направи повторно въвеждане на резултатите от този район, обясни тя.

Според Матева са възможни размествания при второто въвеждане на данните от протоколите, макар и минимални.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини