От х:

Днес в x:

Започват ремонтите на Кирковото училище и Шишмановата къща

    Две от красивите сгради на възрожденско Хасково ще имат своя нов живот и след по-малко две години отново ще бъдат отворени за посетители. Предвижда се сградите и прилежащите им пространства да бъдат реставрирани, укрепени и разкрасени. Освен това в тях ще бъдат възстановени и дообогатени музейните експозиции, които ще бъдат подредени отново.

    И двете къщи са паметници на културата с местно значение и са под шапката на Регионалния исторически музей в Хасково. Цялостното им обновяване, което включва смяна на ел.инсталациите, укрепване на стените, премахването на течове и влагата, пребоядисване и в крайна сметка възстановяването им в автентичния им вид.

    Ремонтите ще се случат по проект за близо 400 000 евро, а средствата са осигурени по Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Водещата организация е Регионалния исторически музей на Хасково в партньорство с "Алианс за регионално сътрудничество и развитие" и исландска организация.

    Директорът на музея Пенко Добрев посочи, че двете къщи не са ремонтирани от повече от 15 години. След ремонтите в тях освен експозиции, ще има и работилници за стари занаяти за деца, а в сградата на Кирковото училище ще бъде ситуиран модел на килийното училище.

    По програмата се осигуряват и две работни места за екскурзоводи. Единият от тях вече е назначен и ще отговаря за експозицията "Хасковските будители", която в момента е прибрана в едно от музейните хранилища, но след обновяването на Кирковото училище, ще бъде подредена там отново. В тази експозиция са снимки, документи и вещи на личности от Хасково, като детската цигуларка на проф.Недялка Симеонова, книги и ръкописи на поета и преводач Иван Николов, както и снимки и отличия на Христо Форев, който е художник и първи уредник на Художествената галерия и Драматичния театър в Хасково.

    Самата сграда, където се е помещавало Кирковото училище, е построена през 1882 г. Тя е е част от голямото дарение, направено от местния банкер и търговец Яни Хростодоров в полза на Община Хасково през 1926 година.

    Шишмановата къща пък е била собственост на един от най-богатите търговци в града - Христодул Вълчев Шишманов. След ремонта  в къщата ще  се помещава експозицията Домашни занаяти в Хасковския край, представяно от обработката на вълна, тъкачеството, сученето на коприна и преденето на памук.

    Етнографската експозиция, която се намира в сградата на РИМ-Хасково и чието надграждане вече започна, също е с осигурено финансиране по проекта, припомни Пенко Добрев.

    Към този момент текат съгласувателните процедури за ремонтите на Кирковото училище и Шишмановата къща, съвсем скоро предстои и обявяването на обществените поръчки за ремонтните дейности по тях, посочи Милена Трендафилова от "Алианс за регионално сътрудничество и развитие".

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини