От х:

Днес в x:

ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград ще заработи отново в събота, институциите следят изкъсо работата му

Комините на ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград ще запушат отново от утре, събота, 24 септември. Почти всички мобилни станции (МАС) за анализ на качеството на въздуха (КАВ) на България, са събрани в Димитровград. 5 от 6-те станции на ИАОС са разположени в различни точки на Димитровград, за да следят КАВ, след пуска на ТЕЦ-а.

Утре сутрин централата започва разпалване, като на място ще бъдат контролирани от служители на РИОСВ, това потвърди пред BGvesti новият директор на РИОСВ - Хасково, Костадин Гешев, който е прехвърлен за 30 дни в Хасково.

Той заяви, че основният приоритет на работата му е димитровградския ТЕЦ и да се докаже дали старата инсталация може да функционира, спазвайки екологичните норми. Получихме потвърждение от негова страна и че в града са позиционирани 5 мобилни автоматични станции, като една от тях продължава да е позиционирана до стационарната автоматична измервателна станция (АИС Раковски) в центъра на града, за да прави паралелно измерване, с цел да се опровергаят твърденията на ТЕЦ-а за недостоверност на данните от АИС.

Ще бъдат измервани и изпусканите от комина газове, но вероятно централата няма да бъде задължена да достигне 70% капацитет, както е било заложено в комплексното й разрешително. Припомняме, че преди месец, в опит да постигнат изискването от 70% товар, централата аварира и изпуши и институциите не успяха да замерят вредните емисии при натоварване.

Гешев заяви, че инспекцията ще дежури денонощно, за да следят за покачване на нивата на серен диоксид и са в готовност да принудят централата да спре още при начални данни за високи нива на серен диоксид. По думите на Гешев, от димитровградския ТЕЦ са предприели стъпки, за да предотвратят нови превишения, като една от тях е подмяна на суровината с въглища с по-ниска концентрация на сяра. Според него, вероятно от сградата на котела ще продължат да бъдат изпускани неорганизирани емисии, но те са във вреда на здравето на работниците и не биха въздействали осезаемо върху замърсяването на въздуха в града.

По наша информация, в града са пристигнали множество служители на ИАОС, както и главният директор на агенцията, Росалина Инджиева. Стриктният контрол върху местната централа ще продължи поне 7 дни, в които трябва да се установи дали тя може да продължи да работи.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини