От х:

Днес в x:

Ефрейторът от Хасково, открил край браздата с Турция стари икони с награда от министъра на културата

    Ефрейтор Иван Димитров, който е част от военно формирование 52740 в Хасково, от състава на 2 механизирана бригада - Стара Загора, получи награда от министъра на културата проф. Велислав Минеков. На церемония в галерия „Средец“ на Министерството на културата военнослужещият беше отличен с грамота и парична награда за приноса му в опазването на културното ни наследство.

    В началото на септември ефр. Димитров намери чувал с икони при охраната на българо-турската граница. Ценните изображения на светците открива на около 200 м северозападно от комплекс „Божура“, в близост до град Средец. Става въпрос за 5 православни стари икони, които са от 1888 г. и 1892 г. На някои от тях се виждат имената на автора и за кого са изработени. Разбира, че става въпрос за истинска ценност и ефрейтор Димитров докладва за намерената находка на прекия си началник. Двамата заедно са предават в РПУ „Средец“ чувала с иконите. След приключването на необходимите процедури се планира иконите да бъдат изложени в галерията в Бургас, където има голяма колекция от странджанска иконопис.

    На церемонията по награждаването му присъстваха министърът на отбраната Димитър Стоянов, генерал-майор Михаил Попов - командир на Сухопътните войски, бригаден генерал Станимир Христов - командир на 2 механизирана бригада - Стара Загора от състава на Сухопътните войски и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов. Ефрейтор Димитров бе придружен от дъщеря си Красимира.
    „За мен е чест да съм тук на официалното награждаване за една достойна човешка постъпка, спасените икони остават в съкровищницата на България именно благодарение на такива достойни хора. Нашето наследство е повод за гордост на всички българи и ние трябва да го опазим. Поздравявам ефрейтор Димитров и му благодаря за доблестната постъпка, както и на военнослужещите на границите ни, които работят усърдно за България“, посочи министърът на отбраната Димитър Стоянов по време на официалната церемония.

      „Аз съм внук на достоен български офицер и искам да ви припомня думи, които е споделял моят дядо с мен. Българската армия е притежавала и притежава днес две изключително мощни оръжия - чест и достойнство. Ефрейтор Димитров, Вие доказахте, че сте част от тези оръжия. Благодаря Ви за достойната постъпка! Вие опазихте част от нашето културно-историческо наследство и заслужавате тази награда“, сподели министърът на културата проф. Велислав Минеков.

    Ефрейтор Димитров благодари за оказаната чест и посочи, че възприема наградата не като лична, а като награда за всички военнослужещи в България.

    „Ние всеки ден се подготвяме за тежки изпитания, защото това е нашата мисия. За нас е важно опитът и това, което правим, да го предадем на идните поколения. Да живее България!“, сподели в краткото си емоционално слово ефр. Димитров.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ня
      Някой
      1 -4
      09:21, 24 сеп 2022
      Браво, голямо "геройство" е направил военния ! Даже трябваше да го повишите в чин "лейтенант"....
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини