От х:

Днес в x:

Инвалид съди социалните в Хасково

Емил Кокалов

Агенция „Социално подпомагане” в Хасково отказва да възстанови на Емил Кокалов 195 лева за рехабилитация и балнеолечение.

Според закона хората с увреждания имат право на интеграционна добавка за определени процедури, която се изплаща след представяне на документ. Мъжът е 1-ва степен инвалид с придружител и три пъти седмично е на хемодиализа.

Бях в хотел в курорта „Свети Влас“ за четири дни това лято. За да ми възстановят част от разхода, представих пред социалната служба 7 документа. Сред тях е и експертното решение на ТЕЛК за 100 процента инвалидност, издадено пожизнено, обясни Кокалов.

Сред тях била и фактура за нощувки и храна, издадени от „Лагуна Турс“ ООД.

Господин Георгиев обаче поискал допълнително доказателство за извършените процедури за рехабилитация, подписано от докторите от Свети Влас. С мотива, че такова няма, социалните отхвърлят искането на болния.

Не знаех, че ми е нужен подобен документ, обясни Кокалов. Той е използвал тази социалната привилегия две години поред и досега такъв не му е искан.

Емил Кокалов ще търси правата си в съда. Първото заседание е насрочено на 3 ноември. Поради липса на средства ще се представлява пред Темида сам.

Кокалов допълни, че познава още двама болни на хемодиализа, на които социалната служба отказала да възстанови сумите.

Въпреки нашето искане Кокалов не ни представи фактура, която да удостоверява вида и начина на рехабилитация, коментира случая директорът на областната агенция „Социално подпомагане“ Господин Георгиев.

Той обясни, че в коридора на службата виси табло, на което са попълнени образци на необходимите документи.

Кокалов обаче опонира, че окачили образците едва след като вдигнал скандала на социалните.

На въпрос защо до тази година болният е получавал добавка си, а сега са го отрязали, Господин Георгиев отговори: „Преди той не е почивал в този хотел. При предишните си летувания край морето представи фактура от хотел, който предоставя рехабилитационни услуги“.

Христина Котларска

Господин Георгиев
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини