От х:

Днес в x:

Интерконекторът с Гърция е свързан с българската газопреносна мрежа

Интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа.

Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България - ICGB и "Булгартрансгаз", е извършено край Стара Загора в периода 16-17 август. Процесът е изпълнен с три златни заварки, съобщиха от компанията, която развива проекта за междусистемна газова връзка между Гърция и България - ICGB.

Газопроводът вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен.

По-рано тази година интерконекторът е свързан успешно и с Трансадриатическия газопровод, при газоизмервателната станция на газопровода до гръцкия град Комотини.

След завършването на задължителното безразрушително тестване на връзката с мрежата на "Булгартрансгаз" участъкът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще бъдат завършени.

Междусистемната газова връзка с Гърция е във финален етап на реализация преди старт на търговската експлоатация, планиран за началото на предстоящия отоплителен период. Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения са завършени, технически годни и тествани с реални количества природен газ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини