От х:

Днес в x:

Испания облага свръхпечалбите на банките и енергийните компании

Испания ще наложи временно допълнителни данъци на енергийните компании и банките, които трябва да генерират приходи в размер от 7 милиарда долара през 2023 г. и 2024 г. и да помогнат на испанците да се справят с инфлацията и високите цени на енергията, обяви премиерът Педро Санчес, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Правителството очаква да събира по 2 милиарда евро годишно от енергийните компании и по още 1,5 милиарда евро от банките за сметка на техните свърхпечалби, посочи премиерът в реч пред парламента.

В резултат акциите на банките, сред които тези на "Сабадел" (Sabadell) и "Кайшабанк" (Caixabank), паднаха с около 8 на сто.

Според Санчес инфлацията, която в голяма степен се дължи на ефектите от руската инвазия в Украйна, е най-сериозното предизвикателство пред Испания. По думите му тя е като "сериозна болест, която води до обедняването на всички, особено на най-уязвимите групи".

Испанският премиер обяви и други инициативи за подпомагане на населението, сред които 100 евро допълнително за учащите над 15 години, както и безплатни билети за многократно пътуване с влак по крайградските железници и на средни разстояния от септември до средата на декември.

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини