От х:

Днес в x:

Съдебните заседатели в Хасково ще минават през ситото на 9-членна комисия в Общинския съвет

Изборът на съдебни заседатели в Хасково вече ще минава през преценката на комисия от 9 души в Общинския съвет. До заседанието днес, където беше гласувано увеличение на членовете й тя се състоеше от седем общински съветници.

Предложението за по прецизен подбор дойде от Иван Минев от ГЕРБ, който по професия е адвокат. От трибуната той посочи, че в комисията по избор на съдебни заседатели трябва да преобладават юристите, предвид важността на позицията, за която трябва да бъдат посочени 27 съдебни заседатели.

 Даниел Йорданов от групата на БСП предложени разширяване на комисията от 7 на 9 души. Той подаде и новите двама членове, които да са част от нея-Иван Минев и Богдан Кирилов от БСП. Така гласуваният състав на общинската комисия за изготвяне на предложения към Окръжен съд в Хасково за утвърждаване на съдебни заседатели бе: Иван Минев, Богдан Кирилов, Камен Тодоров, Николай Николов-председател, Румен Стоянов, Исмаил Исмаил, Антони Пашов, Тянка Дякова и Светослава Стоянова.

Мандатът на настоящите съдебни заседатели изтича на първи юли 2023 година. Дотогава комисията към Общинския съвет трябва да изготви списък с нови предложения и да провери документите на имената в него. Мандатът на съдебните заседатели и четиригодишен.

Според процедурата, на общо събрание на Апелативен съд- Пловдив се определят 40 съдебни заседатели за Окръжен съд- Хасково, като 27 от тях трябва да бъдат предложени от Общинския съвет.

За съдебни заседатели могат да бъдат предложени хора на възраст от 21 до 68 години. Те трябва да са с адресна регистрация в община в рамките на съдебния район на Окръжен съд-Хасково. Условие, на което трябва да отговарят е да са с минимум средно образование. Не трябва да са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията. Съдебни заседатели в даден район не могат да станат общински съветници, съдебни заседатели от друг район, хора, които работят в съда, прокуратурата, следствието или структури на МВР или органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който са избрани. Съдебните заседатели могат да бъдат избирани за не повече от два мандата. Най-малко 10 % от лицата, включени в списъка трябва да са специалисти с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини