От х:

Днес в x:

Законодателните промени за съдебните помощници ще разтоварят системата, смята Миглена Тянкова

Изображение 1 от 5

    Законодателните промени, чрез които да се дадат права на съдебните помощници да администрират дела под надзора на съдиите, биха довели до разтоварване на съдебната система. Подобна практика имало в други европейски държава. Това мнение изказа по време на общественото обсъждане организирано от Комисията „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ в Хасково председателката на Хасковския окръжния съд Миглена Тянкова, която е и сред номинираните кандидати за  член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите.

    Конкретно общественото обсъждане е организирано по повод решение на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за откриване на процедура по оптимизиране структурата и организацията на дейността на районните съдилища. В него влиза и закриването на Тополовградския съд и преминаването му към Харманлийския.

    Против съм по принцип закриването на съдилища, особено що се отнася на такива в пограничните райони. Това в голяма степен може да доведе до лишаване от правото на защита на гражданите, предвид отдалечеността на на тези райони, каза пред Комисията, която организира общественото обсъждане Миглена Тянкова. Тя даде пример и с Ивайловградския районен съд, който е един от трите в страната заедно с тези в Трън и Омуртаг, в които действа само един съдия. В същото време обаче трябва да се отчете и натовареността на някои от районите съдилища, в които щатните бройки за съдии са недостатъчни и това води до тяхното пренатоварване. Такава е ситуацията с Районния съд в Харманли. Председателката му Минка Китова, който се включи в общественото обсъждане онлайн, изнесе данни, според които четиримата съдии в Харманли, който са на щат там, след закриването на едно съдийско място през април и изпращането на бройката към Районния съд в Пловдив, са с натоварване над средното за колегите им от страната, извън областните градове. През 2021 година общо разгледаните дела в Харманлийския районен съд са 2126, а за същото време в Тополовградския районен съд са разгледани 549 дела. На лице е неравномерно натоварване, което може да се преодолее чрез задействане на реформата за електронните дела, посочи съдия Китова.

    Съдията от Тополовградския съд Милена Семерджиев са включи в дискусията с мнение, че преминаването на това съдебно звено към Харманлийското не е удачен вариант заради голямата отдалеченост на районите и лошото обезпечаване с обществен транспорт между двете общини. Ако това се случи по замисъл, достъпът до правосъдие ще бъде нарушен, посочи тя.

    В срещата участваха председателят и заместник-председателят на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ и член на ВСС Даниела Марчева, заместничката й в комисията Атанаска Дишева, членове на съдийската колегия на ВСС и магистрати от района на Окръжен съд – Хасково. В крайна сметка на обсъждането из кристализира изводът, че удачният вариант при закриването на съда в Тополовград е, правораздаването да се поеме от съда в Елхово.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини