От х:

Днес в x:

Министър Атанасов: От Хасково започна любовната ми афера с театъра, която ще продължи докато съм жив

    Драматично-куклен театър „Иван Димов“ в Хасково тази вечер вдигна завесата си за следващото столетие на емоции, сълзи и смях, аплаузи, споделяне, след като вече отбеляза век съществуване.

    С премиерата на Шекспировата „Дванайсета нощ“, под режисурата на Анастасия Събева и с участието на утвърдените вече и новоназначени в трупата на театъра актьори, беше открит Фестивалът „Театър, обичам те!“.

    Тази година той е посветен на 100-годишнината от създаването на театъра в Хасково, на 125-тата година от рождението на Иван Димов и на 50-тата годишнина откакто Хасковският театър носи неговото име.

    На столовете в залата за отбелязването на юбилеите присъстваха много от местните хора, свързани с израстването и утвърждаването на театъра, както и много от популярните имена в театралния живот на страната.

    „Този фестивал превръща Хасково в сцена“, каза кметът на Хасково Станислав Дечев по време на церемонията по официалното откриване. Той благодари на екипа на театър „Иван Димов“ затова че с огромен размах и любов прави този фестивал.

    Сред официалните гости беше и министърът на културата Атанас Атанасов, който е роден в Хасково.

    Започвайки емоционалното си обръщение Министър Атанасов, който е професионален актьор, призна, че от всички сцени в България, най-много чувства тази на театъра в Хасково и затова той реши да остави настрана папката с подготвената си реч, и да говори от сърце.

    „На тази сцена започна началото на моята любовна афера с театъра, която ще продължи докато съм жив“, призна министър Атанасов. Той разкри пред публиката, че чувства пространството в театъра, като храм и за вярващите, и за невярващите: „Това пространство е свещено, защото то е пространството, в което ние можем да си позволим да сме възможно най-грозни и възможно най-красиви, да сме хора. А публиката тя винаги е последният и най-важен герой в едно представление“.

    Непосредствено преди началото на премиерната „Дванайсета нощ“ -представлението, в което Иван Димов се утвърждава като актьор в Народния Театър, под призива на настоящия директор на хасковския театър Стелиян Николов хората в залата станаха на крака и отдадоха с почит аплодисменти за всички онези, които са били на тези сцена и вече са в театралната небесна шир.

    „Този театър е роден от своята публика. Нека и в следващото столетие да бъдем все така заедно и да се обичаме“, каза Стелиян Николов и открехна завесата за началото на следващото театрално столетие в Хасково с думите:

    „Театър, обичам те!“.

    Вечерта продължи с изпълнения на Керана и космонавтите и Б.Т.Р. на откритата сцена пред театъра.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини