От х:

Днес в x:

Тракийци изпращат българска литература за децата от Неделните училища в Одрин и Истанбул

    Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково и читалище „Тракия 2008“ подредиха изложба от дарена и новопостъпила литература. Близо 40 книги са изложени в салона на тракийската организация.

    Експозицията е своеобразен поклон пред българското слово и е част от националната инициатива за насърчаване на четенето.

    „За мото на изложбата сме избрали откъс от популярното стихотворение на Иван Вазов: Чети, чети! То чудо днеска прави туй дребно нещо под това небе, то мъртви буди, дава ум на здрави, туй второ слънце Бог ни сам остави“, каза председателят на тракийското дружество Кирил Сарджев.

    Сред произведенията са на патриарха на българската литература, Христо Ботев, Любен Каравелов, Стоян Михайловски, Елисавета Багряна, Николай Хайтов. Централно място заемат и луксозни издания, посветени на 200-годишнината от рождението на Георги Сава Раковски.

    Показани са нови изследвания на тракийска тематика, сред които тези на доц. Георги Митринов и на Историческия музей в Свиленград. Представени са юбилярите Иван Енчев и Росица Станева, които пишат на тракийска тематика, както и други хасковски творци.

    По-голяма част от книгите са дарени от издателства, творци, граждани. Екземпляри от тях са налични в библиотеката към читалище „Тракия“. Дублиращите се книги скоро ще бъдат дарени на децата от Неделните училища в Одрин и Истанбул, където учениците са родолюбци, каза още Кирил Сарджев.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини