От х:

Днес в x:

ИТ с 96 акта, затягат контрола в селското стопанство, строителството и сезонните обекти

96 са съставени за нарушения на трудовото законодателство в Хасковска област за периода от януари до април 2022 г., съобщи на пресконференция днес директорът на „Инспекцията по труда“ в Хасково инж. Кирчо Кирев.

За четирите месеца на годината инспекторите са извършили 391 проверки. Констатирани са 1812 нарушения, от които 938 са по осигуряване на здраве и безопасност при работа и 874 по трудови правоотношения.

От контролната служба са предприели мерки в рамките на своята компетентност за отстраняване на всяко едно нарушение. През периода са приложени 1789 принудителни административни мерки, а влезлите в сила наказателни постановления са 65 за обща сума 44 480 лева.

Сред приоритетите в контролната дейност на дирекция „Инспекция по труда“ в Хасково в следващите месеци ще бъде контролът в селското стопанство, в строителството, в обектите със сезонен характер, с акцент върху законосъобразното наемане на работници, каза инж. Кирев.

Независимо от срока на заетостта, с наетите хора задължително следва да се сключи писмен трудов договор, който да бъде регистриран в НАП до 3 дни от сключването му. Работодателят няма право да допуска работника до работното му място, преди да е регистрирал трудовия му договор в НАП. Земеделските стопани могат да наемат работници на така наречените еднодневни трудови договори. Наетите работници не губят социални и осигурителни права.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини