От х:

Днес в x:

Празничен концерт и награди за трима учители и трима културни деятели за 24 май

    С празничен концерт в хасковския театър „Иван Димов“ бе отбелязан в аванс 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

    В програмата бяха включени изпълнения на Представителен смесен хор „Родна песен“ с диригент Мартин Антонов, музиканти от школа „Манол Иванов“ при ОНЧ „Заря-1858“, танцьори от клуб „Гранд“ Хасково, джазменът Димитър Русев, квартет „Виолина“.

    По време на събитието бяха отличени трима учители и трима културни деятели. Наградите връчиха председателят на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева и кметът на Община Хасково Станислав Дечев.

    Приз за „Учител на годината“ получиха трима педагози, преподаващи в различен етап на обучение. В категория „Учител в предучилищното образование награди заслужиха Жени Димитрова – преподавател в Детска градина №21 „Вихрогонче“ в хасковското село Конуш. В категория „Учител в начален етап или прогимназиален етап на образованието“ получи Антоанета Никова – старши учител по история и цивилизация в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково. В категория „Учител в гимназиален етап на образованието“ бе отличена Вера Георгиева – главен учител по английски език в Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково.

    На 24 май признание за своя талант, труд и креативност заслужават и онези дейци, които съхраняват българската култура, работят за нейното утвърждаване и са духовни учители. В тази връзка бяха връчени три награди от кмета Станислав Дечев за изключителен принос за развитието на изкуството и културата. Едната е за актрисата Силвия Предова – любимка на поколения хасковски деца. Тя е куклен артист, който превръща куклените герои в живи същества, които имат свой собствен жизнен път. Силвия Предова идва в хасковския театър веднага, след като завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ и обиква Хасково и децата на града. Другата награда бе връчена на актьора Янко Митев – любимец на хасковската публика вече десетилетия наред. Неговото име, неговите творчески превъплащения и неговия глас са познати и обичани от хората. Янко Митев е не само куклен актьор, той пише пиеси, стихове за деца, песни и е любимец на малки и големи в нашия град. Трета награда е за директора на художествените галерии в Хасково Татяна Форева. Тя е изключителен творец, с чиито творби се гордее не само града ни, но цялата страна. Керамични монументални пана на Татяна Форева се намират на фасадата на три хасковски учебни заведения – СУ „Св. Паисий Хилендарски“, детска градина „Радост“ и СУ „Васил Левски“. Творби на авторката притежават Националната художествена галерия в София, както и художествени галерии в страната. Колекционери от страната и чужбина се радват на нейни произведения.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини