От х:

Днес в x:

Кирил Петков: От 1 юли ще получаваме азерски газ

Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ, преди връзката да бъде финализирана, още от 1 юли. Това съобщи премиерът Кирил Петков на въпрос от "Продължаваме Промяната" по време на блицконтрола в парламента.

По думите му това показва, че, когато има истински устрем и желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка. Той посочи, че връзката през Неа Месемврия дава пълната възможност да вкарваме цялото количество на азерския газ. 

Енергийната сигурност зависи от нашите диверсифицирани доставки на природен газ. Както знаете, ние успяхме да договорим много добри цени от САЩ, много под европейските пазарни цени, коментира Петков.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС попита на каква цена ще дойде газът в България и кой е доставчикът. България няма как да резервира капацитет на терминала в Ревитуса, защото капацитетът за юни е изцяло пълен, посочи депутатът.

В отговор премиерът Кирил Петков потвърди думите си, че цената е по-ниска от тази, на която купувахме от "Газпром", и от сегашната пазарна цена на "Газпром". Ще бъде директна доставка от американска компания без посредник, посочи той. Премиерът каза, че между "Булгаргаз" и американската компания има в момента сключен договор, който позволява тази доставка да бъде факт. А това, че не сте открили начин как тези кораби да бъдат вкарани в газовата система, значи нямате цялата информация. Мога да ви уверя, че и двата кораба ще бъдат не само доставени, но и вкарани в нашата енергийна система, заяви Петков. Двата кораба ще бъдат доставени и вкарани в енергийната система на цена под тази на "Газпром", обобщи той.  

"Това, че сте отишли до Одрин и сте видели, че паламудът е с 10 ст. на килограм по-евтин, не означава, че сте договорили по-евтина риба за България", репликира го Жечо Станков.

Наистина признавам, че нямам никаква идея за паламуда в Турция, отговори му премиерът. Той обаче увери, че българското правителство ще покаже, че през всичките тези години диверсикация е нямало не защото не е могло да има, а защото е нямало желание за това.  

На въпрос на "Възраждане" във връзка с предложената от ЕК поетапна забрана за руския петрол, премиерът каза, че в този момент от ЕК разбират, че България не е в позиция да диверсифицира и биха сложили България в списъка на страните с възможност да продължат вноса на петрол поради факта, че нашата рафинерия наистина е зависима в този момент от доставките на руски петрол. Ние сме в постоянна връзка с рафинерията на "Лукойл" и те ни уверяват, че имат план и няма да останем без гориво, но не искаме да влизаме в този сценарий, каза още премиерът.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ще
    Ще
    2 0
    16:23, 15 май 2022
    Щяхме и завод за електромобили да имаме. Измамниците ще си заминат ненаказани. Трябва да накажем говедата гласували за тях. Един път лондонското сити - измамници.
    Втори път ХарварТ- измамници.
    Третият път сигурно шорош от ОксворТ измамници ще докара. Прост народ лесно се лъже и е..
Последни новини