От х:

Днес в x:

Христо Иванов настоя за "системна политика по депутинизация"

Управляващата коалиция е затънала в дребни свади, колебания и липса на ясно определени приоритети пред лицето на кризата, отключена от руското нахлуване в Украйна. Това каза председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов в декларация от парламентарната трибуна. С нея той настоя за премахване на всички форми на уязвимост от режима на Кремъл. Това, по думите му, включва и български пакет от санкции срещу Руската федерация и мерки свързани с отбраната.  

В началото на декларацията Иванов посочи, че руската война срещу Украйна представлява логически завършек на дългогодишните опити на путиновия режим да ревизира международния ред и да наложи своята хегемония и модел на развитие в Източна Европа. "От десетилетие Кремъл преследва тази цел в целия регион с широк спектър от инструменти за сплашване и деморализация – пропагандна обработка на общественото мнение, поставяне в икономическа зависимост, ерозиране на институциите и корумпиране на управленските елити. България е сред най-силно засегнатите от този тип хибридно проникване в региона. Поредици от управления си затваряха очите пред тази заплаха и пряко или непряко обслужваха путиновата политика на нашата територия", каза Иванов. 

В декларацията се изтъква, че 24 февруари трябва да послужи като момент на истината за обществото, особено за политическата класа.

Българската политика трябва да претърпи сериозна промяна чрез ясно целеполагане и воля за обединение около националния интерес, каза Иванов и настоя планомерното премахване на всички форми на уязвимост, проникване и влияние от страна на кремълския режим да бъде изведено като основна национална задача в рамките на "системна политика по депутинизация". 

Правителството прави значими усилия в тази посока, но по наше мнение те не представляват цялостен и последователен политически курс на управляващото мнозинство, добави Иванов. По думите му опозицията, дори в онези свои части, които се обявяват за системни и евроатлантически, атакува с популизъм управлението, дори когато то прави усилия да се справи с наследените форми на руско влияние, като например бързото освобождаване от енергийната зависимост от Москва. 

Смятаме, че премахването на руското влияние в страната ни следва да бъде заявено като основна наша задача и като водещ критерий за оценка на работата на управлението, коалиционното мнозинство и Народното събрание като цяло, се посочва в декларацията. В нея се отчита необходимостта управляващото мнозинство да адаптира програмните си приоритети след датата 24 февруари.

"Време е за отговорност и диалог, а не за поредни раздори и драми", апелира Иванов. 

Знаем ясно, че страната ни има нужда от решителни действия, а не от още едни избори. Ето защо сега няма да спекулираме с ултиматуми и заплахи, че ще напускаме управлението, декларираме в името на какво сме готови да го подкрепяме и заявяваме как точно възнамеряваме да работим за неговата стабилност и успехи, каза Иванов. 

В декларацията се открояват основните приоритети около които, според "Демократична България", следва да се изгради политически консенсус. Сред тях са повишаване на капацитета на службите за сигурност за противодействие на всички форми на руско влияние и хибридно въздействие върху България, включително чрез прилагане на програма за проверка на служителите на специалните служби за интегритет и лоялност към българската държава, оценка на ефективността на различните звена, прилагане на цялостна програма за повишаване на капацитета им за контраразузнаване и борба с хибридни атаки, пропаганда и дезинформация. Посочват се също прилагане на амбициозна програма за решителна модернизация на българската армия чрез инвестиции в човешкия капитал, превъоръжаване, развойна дейност и сътрудничество в рамките на НАТО, включително програма за ускорено придобиване на ново въоръжение и техника, пълноценно възползване от възможностите за придобиване на въоръжение от съюзниците ни, готовност разходите за отбрана да достигнат и надхвърлят два процента от БВП най-късно до 2023 година.  

Друг приоритет е повишаване на заплащането в армията, програма за развитие и поддържане на многонационални сили на наша територия, укрепване на съюзническата бойна група, активиране на координационния център за морска сигурност във Варна като елемент от мрежата на НАТО и ЕС.

В сферата на дипломатическите отношения Иванов се обяви за поетапно прилагане на принципа за пропорционалност в числеността на българската мисия в Москва и руската - в София, до края на тази година.

В сферата на енергетиката той смята, че трябва да поставим като национална цел постигане на нулева зависимост на българския енергиен сектор от Русия. Сред начините за това той посочи гарантиране, че дейността на "Лукойл" в България ще съответства на българското и европейското законодателство и интереси, постигане на прозрачност в ценообразуването и данъчната отчетност на "Лукойл" в България, държавата да избере нов представител в "Лукойл" на конкурсен принцип. Той настоя и за намиране на алтернативни доставки на ядрено гориво за българската АЕЦ.

Като приоритет той посочи и разработване на български пакет от санкции срещу Руската федерация, включително специални инструменти за замразяване и контрол на активи на Руската федерация, управлявани от физически и юридически лица, свързани с режима на Путин. Иванов иска и осветляване на финансови потоци от руски източници, включително насочени към медии и политически или обществени организации в България, както и осигуряване на възможност за спиране на капитали от Русия. 

Корупцията е основен портал за проникване на руско влияние в различни аспекти на обществения и институционалния живот, а депутинизацията налага реформиране и ефективни органи на съдебната власт, както и за превенция на корупцията. Ето защо съдебната реформа е ключов елемент от политиките по депутинизация, включително ускорено привеждане в действие на заложеното в коалиционното споразумение и преформатирането на Комисията за превенция и борба с корупцията, заяви Иванов. 

"Ще настояваме тези приоритети да залегнат в една нова управленска програма и да бъдат отразени в законодателната програма на мнозинството със съответно обезпечение при актуализацията на бюджета", каза той. 

Коментари в сайта (4)

  • 1
    То
    Този
    9 -2
    12:52, 13 май 2022
    Този фашист нарушава Конституцията на РБ.
    • Кр
      Крум
      2 0
      06:46, 14 май 2022
      България има нужда от дефашизация и гилотиниране на изроди като този, тюлена от Росенец и Костов!
  • 2
    Да
    Да Бъхлар
    9 -1
    13:18, 13 май 2022
    Крайно време е Ицо Бълхата и всички умнокрасиви да бъдат извадени от политиката с педалските идеи които прокарват те са вредни за България .Партия за която са гласували 160 000 човека от които половината в чужбина се опитва да управлява 6 000 000 .Въобще вредни бегай от тях
  • 3
    Су
    Сурат
    1 0
    11:16, 16 май 2022
    Душата ти е като сурата ти!!!!
Последни новини