От х:

Днес в x:

Бизнесът от Хасково подкрепя Националния протест

Изображение 1 от 3
    Бизнесът от Хасково подкрепя Националния протест на работодателите, който се готви за 18-ти май и разраства започналите вече протести на превозвачите.
    Недоволството вече беше обявено от Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите в България и Съюз за стопанска инициатива.
    Според работодателите широко разпространените „мерки“ в тяхна полза са много по-малко от обявените от правителството и не са достатъчни. 
    Бизнесът иска коригиращи цени на горивата и електроенергията и сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините. 
    Друго от исканията е разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която би се получила по формулата в дългосрочния договор с “Газпром експорт”, да бъде поета като компенсация от бюджета. Работодателските организации настояват и за  разработването на държавна програма за  овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки. Напрежението се нажежи още повече след днешното гласуване на първо четене в парламента, на което народните представители отхвърлиха   намаляване на ДДС ставката за основни хранителни продукти.
    „Към момента протестът е решен, но се водят преговори с управляващите. Бизнесът, който все още работи, е недоволен. Няма никаква подкрепа от държавата, трябва да се отчете факта, че като цяло бизнес климатът у нас не е добър в момента. Съществуваме въпреки държавата.“, коментира председателят на Хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев преди да се включи на семинара за подпомагане на бизнеса, организиран в зала“Хасково“от Българска банка за развитие.
    Въпреки че ситуацията за износа на товари към Русия е много тежка в момента, той продължава.
    От региона на Хасково се изнасят за руската държава  основно машини за хранително-вкусовия бранш. „Износът продължава, въпреки че се налага да се ползват и други канали“, посочи Янчо Янев. Той обаче съобщи, че местни фирми са имали проблеми на територията на Украйна с вноса за България от Русия. Два камиона на фирми от Хасково, натоварени със стоки за бита са били задържани на украинска територия. Шофьорите им са били пуснати да се прибират, но дни наред собствениците на товарите са били изнудвани за пари. След намесата на ХТПП камионите били освободени. 
    По време на форума в зала „Хасково“ беше направена презентация на продуктите на Българската банка за развитие. Срещата се състоя при сериозен интерес от местния бизнес. А от въпросите в залата стана ясно, че работодателите се интересуват основно от  механизмите за получаване на средства за изграждането на фотоволтаици, като подпомагащ фактор за бизнеса си.
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини