От х:

Днес в x:

Заснеха космически пожар

Астрономите от Южната европейска обсерватория (ESO) публикуваха нови снимки на мъглявината Пламък в Орион, известна още като NGC 2024.

Мъглявината се намира на около 3000 светлинни години от Земята в съзвездието Орион. "Пламъкът" на мъглявината идва от големия брой млади звезди, които непрекъснато се раждат в района.

В центъра добре се вижда тъмна прашна структура. Черните зацапани области са облаци от прах, които спират светлината, идваща от червената мъглявина зад тях. Този регион може би се свива, формирайки нови звезди и слънчеви системи.

За снимките учените са използвали данни, събрани с 1,5-метров телескоп в Чили. Получените снимки са резултат от комбиниране на изобразения обект в различни диапазони, включително инфрачервения.

Неотдавна Европейската Южна обсерватория (ESO) завърши проекта Gigagalaxy Zoom, в рамките на който публикува снимка на мъглявината Лагуна.

Преди това астрономите от ESO качиха на свободен достъп панорама на Млечния път, а също снимка на централната част на нашата галактика.

Проектът е посветен на Международната година на астрономията, която се отбелязва тази година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини