От х:

Днес в x:

5 места, които да посетим през май

Хубавото време все по-осезаемо настъпва. Месец май е - усеща се топлината на слънчевия лъч и красотата на разцъфналата природа. Светът се подготвя да навлезе в същинското лято, което примамва със златисти плажни ивици или трудно покорими върхове на високи планини и хълмове...

Но защо да чакаме лятото. И пролетният май е прекрасно време, в което спокойно да се отправим на път. Дори и да не е далечен, дори да е само за ден-два. Защото местата, които може да посетим по това време на годината, оказва се, са много. И всяко може да изненада с красота и очарование.

Сицилия

Най-големият в Средиземно море, остров Силицилия е добър начин да усетим идващото лято. Температурите в този период започват да надхвърлят 22 градуса.

Много са нещата, които могат да ни впечатлят - обширните плодородни земи, засети с лозови насаждения, римските храмове и остатъците от древни руини. Може да се поскитаме по сенчестите алеи на барокови хълмисти градове като Рагуза, или да се разходим из слънчевите площади в крайбрежния град Сиракуза.

Природата навсякъде е разцъфтяла, а водата, плискаща плажовете, е топла. Дори може да носим банските и плажните кърпи си със себе си. И ако се изморим от плуване или все по-топлите слънчеви лъчи, може да намерим прохладна почивка в старото рибарско селище Портопало - едно от най-красивите уединени заливчета в Сицилия, в южната част на острова.

Мюнхен

Ако сме любители на бирата и не може да дочакаме есента, за да посетим Oktoberfest, може да отскочим до Мюнхен през май за Springfest - нещо като по-малката версия на октомврийския фестивал. А там ще намерим и, общо взето, същата атмосфера - вкусна бира на всеки ъгъл, дълги маси и веселяшка музика. Предимството е, че е значително по-спокойно и липсват огромните и шумни тълпи.

А ако имаме желание за разходка сред природата, може да отскочим и до Englischen Garten - големият парк, разположен в центъра на баварската столица. Дори и времето да не е достатъчно топло (в този период на годината достига 19 градуса), там винаги има множество посетители, а пикникът или просто почивката на тревата са нещо обичайно.

Каталуния

Май е идеалното време, в което да разгледаме областта, заедно със столицата Барселона. Времето вече е приятно топло, около 20 градуса, без да е горещо. А и липсват досадните тълпи туристи.

На север от столицата е разположен средновековният град Жирона, в който се преплитат древната история и модерното съвремие.

След него, непременно трябва да се отправим на юг към района на Коста Брава, но не към курортната част, а там, където са каменните градове Ператалада и Палс. А оттам, след кратко, криволичещо шофиране - да стигнем до малкия залив Айгуаблава, най-съвършеният пясъчен отрязък на Коста Брава. През май там все още може да се намери свободно и спокойно място за плаж и слънчеви бани.

Дъблин

Когато става дума за Дъблин, вероятно първото, което изниква в съзнанието ни е Денят на Свети Патрик. Но Дъблин не е само ревящи кръчмарски тълпи. Месец май е периодът на "замислените артисти" - когато се провежда традиционния международен литературен фестивал, който събира автори от цял свят. За да изразят своята позиция, да спорят и дебатират.

И след порцията литература, може да отседнем в някоя типична ирландска кръчма и отпием от халбата с бира. Така както големите писатели на Дъблин като Джеймс Джойс и Уилям Бътлър Йейтс са го правили преди век.

Времето през този период на година е приятно-умерено, около 15-16 градуса. Съвсем подходящо за дълга разходка по Гранд Канал. А ако стане твърде хладно, може да се отбием в Abbey Theatre (съосновател на който е Йейтс) и да се насладим на творбите на съвременните ирландски драматурзи.

Шотландските планини

И ако така и така сме стигнали до Ирландия, защо да не отскочим и до Шотландските планини, малко по на север. Те са изключително красиви през цялата година, но през месец май наистина са пленителни. С дивата си природа и ароматите на разцъфнали цветя.

Разхождайки се из планината, може да попаднем на красиви селски имения, оградени с каменни огради и граничещи със сини от езера. Планинският масив изобилства и с романтични скривалища и пещери, в които може да навлезем и да забравим за останалия свят, пише CN Traveller.

И ако смятаме, че месец май е все още доста студен за планините в Шотландия, винаги може да посегнем към традиционната напитка на страната. Защото малко уиски винаги ще ни стопли.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини