От х:

Днес в x:

Преглед за остеопороза - най-близо в Стара Загора

Доктор Георги Кабаков приема първите си пациенти

Болните от остеопороза могат да научат в каква степен е напреднала болестта им най-близо в Стара Загора. Там има специализирания апарат „Декса” който точно установява пораженията върху костната система резултат от прогресивна загуба на калций. Това съобщи д-р Георги Кабаков, който днес започна профилактични прегледи за населението по повод месецът за борба със опасното заболяване. Те ще се осъществяват всеки вторник и сряда от 13 до 17 часа, до края на октомври. За разлика от минали години сега прегледът се плаща макар и по тънка тарифа-10 лв.

В България остеопорозата е трето място по социална значимост след сърдечно съдовите и ракови заболявания. 40% от българите са болни или преразболожени към остеопороза, каза д-р Кабаков. Ако профилактиката с ултразвук, като тази в онкодиспансера, покаже опасно ниска плътност на костите, тогава ви е необходим рентгеновия апарат „Декса”. Освен че е поне на 60 км от Хасково изследването с него струва поне 50 лв. Преглед при специалист пък е минимум 25 лв, направи разбивката Кабаков. Лекарствата все така не се поемат от касата освен в редки изключения. От тази година остеопорозата вече няма да се диагностицира от акушер гинеколози, както досега, а от ендокринолози. В Хасково обаче няма ендокринолози които са специалисти по остеопороза, изрази опасения докторът.

Останалите чинно чакаха на опашка

Не по-малко от 20 души, преминаха за по-малко от 2 часа в първия профилактичен ден. Всички бяха жени. Според статистиката болеста поразява жените в сравнение с мъжете в съотношение 10 към 1. Практически, всяка жена над 45 години е потенциален пациент предупреди д-р Кабаков. Самата болест се залага в слабия пол още в пубертета, като причините за това са диети и неправилно хранене преди пълнолетие. Фосфорът в газираните напитки пък блокира усвояването на калция в организма, кафето задълбочава проблема. Сериозен фактор е липсата на витамин Д който се набавя освен с храната и на плажа. Именно затова бялата раса е в пъти по податлива към остеопорозата в сравенние със всички по-мургави етноси.

 Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини