От х:

Днес в x:

Българска делегация начело с премиера Петков заминава за Киев

Без постигнато съгласие в управляващата коалиция за предоставяне на военна помощ на Украйна, днес за Киев заминава българска делегация начело с премиера Кирил Петков и с участието на депутати от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

БСП отказа да изпрати свой представител и потвърди позицията си против предоставянето на смъртоносни оръжия и боеприпаси. Левицата очаква цялостното решение за подпомагането на Украйна да бъде взето в София след консултации между партньорите. По темата не беше постигнато съгласие и на проведения вчера Коалиционен съвет.

На Разпети петък премиерът Кирил Петков обяви, че ще заведе коалиционните партньори в Украйна, за да видят на място от какво се нуждае страната като помощ. Решението му бе провокирани от разделението сред управляващите формации по темата да даде ли страната оръжие на Киев. С тази мисия у нас беше и украинският първи дипломат Дмитро Кулеба, което допълнително напрегна ситуацията в коалицията.

След като БСП категорично се противопоставя на военната помощ, което потвърди и вчера, партията реши неин представител да не пътува до украинската столица.

Самият Петков коментира преди дни пред Би Ти Ви:

„Като Кирил Петков, бих се зарадвал да дадем военна помощ на Украйна, но като премиер, моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе една обща позиция“.

Така президентът на Украйна Володимир Зеленски няма да чуе от премиера категоричен отговор дали страната му ще получи военна помощ от България.

Управляващите ще продължат да обсъждат темата и след визитата в Киев.

„Но да чуем първо какви са техните реални нужди, защото имам чувството, че всеки говори военна или невоенна помощ, но там има хората реални нужди“, каза Кирил Петков.

Делегацията ни ще достави помощта, гласувана преди седмици от правителството – а именно каски и бронежилетки, но за цивилното население.

 Поне засега се предвижда придвижване по въздух до полско-украинската граница, откъдето с влак или с автомобил ще стигне до Киев.

„Но има специална подготовка през нощта да пътуваме и да стигнем до столицата“, каза премиерът Кирил Петков.

С него пътуват Станислав Балабанов от „Има такъв народ“, Калоян Икономов от „Продължаваме промяната“, Атанас Атанасов от „Демократична България“.

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Па
    Панаетюф Теню ут Гереня
    5 0
    10:21, 27 апр 2022
    И га иди ко? За ги изсере едни големи и там.
    • Ба
      Бай Шиле
      2 0
      11:50, 27 апр 2022
      Без да се допитат до Българския народ, никакви действия от тяхна страна! Защото май забравиха кой ги избра?
    • ?
      ?
      1 0
      18:10, 27 апр 2022
      Ама Бай Шиле той заедно с Радев нали сами се избраха с маи нагласените машини, защо да пита сега народа?
  • 2
    О
    о
    4 0
    10:33, 27 апр 2022
    Оставка на правителството!
Последни новини