От х:

Днес в x:

Опасeн високоволтов кабел вкопават по ул. “Георги Кирков”

Никола Донков от ул. "Георги Кирков" №25 също не бе убеден, че плитко заровеният кабел е безопасен

Ров за високоволтов кабел е изкопан опасно плитко по тротоара на хасковската улица “Георги Кирков”, сигнализираха читатели на Haskovo.net. Дълбочината на изкопа е 30-40 сантиметра, а проводникът, който ще се полага по трасето, е 20-киловолтов.

Стандартът за дълбочината за подобни високоволтови кабели е 80 сантиметра. Опасността идва от така нареченото “крачково напрежение”. То възниква, когато дължината на една човешка крачка съвпадне с дълбочината, на която се намира кабелът с високо напрежение. Тогава има реален риск от токов удар, обясниха експерти.

Инфраструктурното съоръжение е на EVN, а изпълнител е димитровградска фирма. Днес по обекта не се работеше, но изкопът е подготвен за поставянето на кабела.

За проблема бе уведомен зам.-кметът Кирил Керанов. Той от своя страна потърси обяснение от EVN. Според експертите на Енергото по това трасе на “Георги Кирков” ще се полага авариен кабел, по който няма да тече ток. Той ще свързва два трафопоста и ще се използва само при нужда. Под него, на стандартната дълбочина от 80 сантиметра, се намирал основният кабел. Нямало как аварийният да се вкопае по-надълбоко, за да не се засегне първият.

Тъй като проблемът е сериозен, а днес е почивен ден, Haskovo.net ще потърси становище от независими експерти в понеделник.    

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини