От х:

Днес в x:

Ще затворят ли ТЕЦ-а в Димитровград? Продължава да нарушава комплексното си разрешително

    ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград продължава да бълва неорганизирани емисии от производствена сграда, което е в пряко нарушение на Комплексното им разрешително, категорично твърди шефът на РИОСВ - Хасково, Наталия Пачеманова. Нарушенията продължават, въпреки издадените предписания и наказателно постановление за изпускане на неорганизирани емисии от източната страна на сградата на котелното помещение на стойност 40 000 лева от 19-ти март т.г.

    Снимковият материал и видеото към материала са направени между 18:30 и 19:30 часа на 13 април 2022 година и потвърждават извършваното нарушение. Неконтролираните емисии, излизащи от сградата на котелното помещение на ТЕЦ-а не преминават през никакво пречистване и се разпространяват безпрепятствено в атмосферата, а това на къде ще се насочат, зависи единствено от посоката на вятъра. В конкретния случай те вероятно са се разпространили в района на селата Радиево, Голямо и Малко Асеново, това е и причината тези имисии да не бъдат отразени и от АИС Раковски, разположена в центъра на Димитровград. Това изпускане на пушеци от горивната инсталация на ТЕЦ-а не е инцидентно, и днес, 14 април сградата продължава да пуши.

    От пуска в експлоатация на ТЕЦ „Марица 3“ на 25 май 2021г. до днес, в Димитровград са регистрирани 36 превишения на максимално допустимите средночасови стойности на SO₂, при максимално допустими 24 броя за календарна година. Последното замърсяване бе едно от най-сериозните в този период, като дори бе активирана и аларма за обгазяване със серен диоксид, след като стойностите са превишавали двойно алармения праг от 500 микрограма на кубичен метър в 3 последователни часа.

    По казуса и след залповото замърсяване през изминалата седмица със SO₂ в Димитровград, темата се разискваше и в парламента (ВИДЕОТО МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ ОТ ТУК), по време на парламентарния контрол миналата седмица. Тогава Борислав Сандов, Министър на околната среда и водите, след въпроси на депутата Кирилов даде информация за проблема на димитровградчани с качеството на въздуха. Сандов категоризира ТЕЦ-а в Димитровград като "един от проблемните, той в момента функционира заради високите цени на тока, иначе най-вероятно щеше да остане загасен" и допълни, че "жителите на Димитровград с основание се чувстват притеснени от нарушенията, които се извършват от този оператор, най-вече превишаванията със серен диоксид, които редовно обгазяват Димитровград."

    Министърът заяви, че "като цяло предстои, на базата на всички тези установени нарушения, да се подходи към преразглеждане на комплексното разрешително и евентуалното му отменяне, след като операторът не успява да се помести в допустимите норми", което означава спиране на топлоцентралата. По непотвърдена информация, се очаква в най-скоро време министерството да заеме по-категорична позиция по проблема и евентуално ТЕЦ „Марица 3“ да спре работа.

    От трибуната на Народното събрание министър Сандов даде и отчет на предприетите действия до момента, извършени от РИОСВ - Хасково, в периода от 25 май 2021 година, когато бе пуснат в експлоатация ТЕЦ-а, до 30 март 2022г.  За този период са били извършени 23 извънредни проверки, 4 планови проверки, издадени са 22 броя предписания. Съставени са актове за неизпълнения на предписания - 4 акта за установяване на административно нарушение и 4 постановления.

    Нарушенията, за които са издадени наказателни постановления, са за изпускане на емисии от Комин 2 (високия комин), от който топлоцентралата няма право да изпуска емисии, освен в случай на разпалване. Санкционирани са за несъответствия по комплексното разрешително за съотношения на изгаряните въглища и биомаса. На 19-ти март е издадено наказателно постановление за изпускане на неорганизирани емисии от източната страна на сградата на котелното помещение на стойност  40 000 лева.

    Министърът оповести, че срещу България има заведено дело в съда в Люксембург, по отношение на наднормени нива на серен диоксид, по което до месец ще бъде произнесена присъда и по всичко личи, че България ще загуби това дело. "Това ще ни наложи да действаме към инсталациите именно в този район на България, които най-вече замърсяват със серни диоксиди, така че предстои в най-скоро време да предприемем по-сериозни действия в тази посока", заяви Борислав Сандов, Министър на околната среда и водите.

    Припомняме, че в Димитровград бяха организирани 2 протеста с искане за чист въздух. Повече по темата със замърсяването на въздуха в Димитровград може да четете ТУК

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Смятате ли, че замърсяването на въздуха в Димитровград със SO₂ ще престане, ако ТЕЦ „Марица 3“ спре работа

    Смятате ли, че замърсяването на въздуха в Димитровград със SO₂ ще престане, ако ТЕЦ „Марица 3“ спре работа

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Не
      Нека
      7 -1
      21:09, 14 апр 2022
      Нека да бълва със пълна сила и още повече , и още повече заспало общество , това заслужава те !
    • 2
      00
      00
      4 -3
      21:10, 14 апр 2022
      Докато Продължава Промяната е на власт, ще продължава да работи.
      • А преди тях не работеше ли с италианските боклуци , другарю от ГЕРБ !
      • Ok
        ok
        6 -1
        12:41, 15 апр 2022
        Няма герб няма бсп тия ПъдПъдъци са много зле. ТЕЦа трябва да го затворят.
    • 3
      Хс
      Хсуслш
      7 0
      14:33, 15 апр 2022
      Отдавна трябваше да е затворен,морално остаряло съоръжение което трови всички в околията.
    • 4
      Ст
      Стоп
      4 0
      17:43, 15 апр 2022
      На тях не им дреме за здравето на хората от общината , никакви забрани не ги спират и продължават да ръсят и продължава да ръсят мръсотии , а вие граждани ходете по болници.
      Язък за малките деца !
      Как може да тровиш хора и да няма институция ,която да им каже стоп.
      Безхаберници !

    Още новини

    Последни новини