От х:

Днес в x:

Хасковски командоси ще охраняват европейски генерали

Рота "Алтея" марширува за Босна

90 бойци от хасковското поделение 52 740, базирано на Кенана, от следващата седмица поемат охраната на щаб квартирата на многонационалните сили на Европа-КЕЙФОР в босненската столица Сараево. Днес задграничната мисия бе официално одобрена от представители на оперативното командване на Българската армия, които връчиха сертификат на международната рота „Алтея“. В нея освен местните рейнджъри, ще се вкюлчат още 30 бойци от Стара Загора и Сливен. По първоначална информация нашите трябваше да бъдат част от ирландския контингент ,зает с логистични дейности в босненската столица. Сега обаче, стана ясно, че мисията на ротата е да охранява базата на многонационалните сили и в частност главния им щаб. Едно от задължителните изисквания е целия офицерски и сержантски състав да е на Ти с английския. Друго, бойците да са в оптимална физическа и тактико-специална форма. За постигането на целите, „кенанци“ държаха 12 изпита, където са се представили блестящо, разкри командващия 2-ра тунджанска лекопехотна бригада, в чийто състав е хасковския гарнизон, генерал Ангел Главев.

В състава на мисията има 12 жени. Задължително изискване е те да не са в роднински вързки с останалите командоси

Освен хасковската рота, България има още две бойни единици, изпратени на задгранични мисии, и двете от тунджанската бригада. Рота от Ямбол ще оперира в района на Кабул, Афганистан, а друга от Стара Загора ще охранява летището в Кандахар, пак там. Твърде вероятно е през следващата година хасковска част да смени някое от двете съединения, защото местните бойци имат вече опит на афганистанския театър, призна генерала.

Генерал Ангел Главев връчва сертификата

За разлика от афганистанските си колеги, „кейфорци“ ще взимат „само“ по 40-50 евро на ден за 6-те месеца на мисията. Изпратените в Азия прибират 40% повече заради по-големия риск.

подп. Недялко Ников ще е част от европейското командване

Заедно с бойците, в Сараево заминава и командирът на хасковския гарнизон подполковник Недялко Ников. Той ще бъде помощник-национален представител в щаба на обединеното командване на КЕЙФОР.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини