От х:

Днес в x:

Кремена Станилова: Мъжки клуб ще повишава качеството на живот

Първият по рода си мъжки клуб " Хикс игрек" отваря врати в Хасково. В него представителите на силния пол ще се учат как здраво да хванат юздите на живота, за да го направят по-комфортен. Гостоприемен домакин на клуба ще бъде психотерапевтът Кремена Станилова. Мястото за мъжките срещи е психологично студио "Рея".

Кремена Станилова, психотерапевт

- Г-жо Станилова, имате амбицията да сформирате мъжки клуб "Хикс игрек". Защо го нарекохте точно така?

- ХУ е комбинацията от хромозоми, която определя мъжкия пол. Но оказва се, че тя не е достатъчна, за да се почувства един мъж - мъж, тъй като той още с раждането си трябва да следва определени модели на поведение като се държи „мъжки”. Докато за едно момиче е достатъчно да има менструация, за да се усеща принадлежно към жените.

В по-отдавнашни времена мъжете, с навлизането в пубертета, са били включвани в ритуали на посвещаване, свързани с болка, с изпитания, с участие във воински битки, за да бъде момчето прието в клана на мъжете. Но в днешно време колкото по-заети стават бащите, колкото по-малко са подобни събития, свързвани с посвещаването в мъжественост, толкова повече съвременният мъж подсъзнателно търси подобни доказателства в самотни изпитания по мъжественост, повечето от които са саморазрушителни - пиене, алкохол, бързи скорости, подсъзнателно разрушаване на интимни връзки, за да си докажат, че могат да преодоляват болката, че „Могат и сами”, така както прадедите им воини.

- Наясно ли е съвременната жена с това?

- Всъщност, колко от нас жените си даваме сметка, че така очакваното мъжко поведение е резултат от много усилия от страна на мъжете, колко е висока цената, която мъжете плащат за своите мъжки привилегии. Опитът ми показва, че мъжете все повече се отчуждават от своите емоции и тяло заради повелите на едно или друго прието за мъжко поведение. Не случайно мъжете живеят по-кратко от жените, тъй като живеят в едно непрекъснато разкъсване между това да изглеждат мъже и да бъдат мъже. Още повече, че повсеместното навлизане на жените във всички сфери роди един нов тип жена, която има по-добра връзка със собствените си емоции и нужди в резултат на една по-осъзната женственост. Което води до непрекъснати разминавания между двата пола в най-интимните отношения.

- Какви цели си поставяте в клуб "Хикс игрек"?

- Целта на този клуб е едно такова осъзнаване от мъжете на собствената им мъжественост, което би спомогнало за собственото им оцеляване и благополучие, като преосмислят поведенията, които ги карат да отричат важни части от себе си и да се самоунищожават.

Един такъв клуб би могъл да даде шанс на онзи мъж, който счита, че повече образованост и осъзнатост, би го направила по- силен и по-свързан със собствените потребности, по-контролиращ живота си и в крайна сметка би имал и по-здрави и по-удовлетворителни отношения с другите мъже и жените.

Главната цел е чрез осъзнато усвояване на нови поведенчески модели мъжът да се чувства по-комфортно в кожата си.

- Как се роди идеята за такъв клуб?

- Още преди година, по време на различни обучителни семинари, ми мина през ума, че навсякъде се говори за жените, за женските проблеми, за женското здраве, но твърде малко време и внимание се отделя за онова, което вълнува съвременния мъж. Всички знаем за мълчаливата мъжка заедност. Мъжете се обединяат в конспирация на мълчание, чиято цел е потискане на тяхната емоционална болка и истина. Мъжете се обединяват да мълчат за онова, което ги наранява. Защото някога или някъде им е внушено, че е немъжко да се говори за това. Думата конспирация произхожда от латинското conspirare, което означава „да дишаме заедно”. Мъжете дишат мълчаливо, за да защитават онова, което е дълбоко в тях, докато един ден не дойде инфаркта или инсулта, които говорят за дълго спотаявани потребности. Затова идеята на този клуб е да дишаме заедно, като първоначално ще говорят специалистите, които ще са психолози, сексолози, уролози и др. Никой не очаква от участниците да говорят, ако не желаят.

- Какви теми ще дискутирате в него?

- Всички хора имаме едни и същи потребности от принадлежност, утвърждаване, храна, сетивност, секс. Различен и полово обусловен е начинът, по който всяка жена или мъж реагират на неудовлетворяването им. Мъжете имат свои си притеснения от насмешка, провал, притеснения за размера на пениса и т.н. По различен начин реагират на стреса в резултат на лоши интимни взаимоотношения, развод, бащинството. Мъжете се интересуват какво ние жените искаме, само че не знаят как да си потърсят тази информация.

- А какво искат мъжете?

- Съвсем нормални неща-по-малко кавги, стрес, повече спокойствие, хармония. Искат партньорките им да ги критикуват по-малко и да им се възхищават, да имат усещане, че правят жената щастлива, да се освободят от чувството, че не са „оплескали” нещата и ако са оплескали да намерят здрав начин да го оправят. Именно затова се създава този клуб като опит да накара мъжете да се почувстват по-компетентни, с повече усещане за здрав контрол над житейските обстоятелства. Правейки този клуб, тръгвам с идеята ,че всеки човек е ок, но не са ок начините , по които задоволява потребностите си затова ще отработваме потиснатите и неразвити мъжки потенциали. Защото, ако един мъж си купи кола или телевизор, той чете инструкцията за по-дълга експлоатация. Този клуб е един вид тренерски център за по-добра експлоатация и контрол над собствения живот на съвременния мъж.Този клуб е за мъже на възраст от 16 години до безкрай, които смятат, че заслужават да живеят по-комфортно. Първата сбирка ще бъде на 11 октомври.Заявки за участие могат да дават до 9 октомври на тел. 0888 96 13 45 .

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини