От х:

Днес в x:

Задължителна занималня за 1-4 клас, 5 годишните на предучилищна

Задължителна занималня за малките. За още по малките-уроци по български в градината

Полуинтернатна форма на обучение за класовете от първи до 4-ти клас ще бъде наложена от следващата година. Това предупреди министър Йорданка Фандъкова на среща в Банкя с началниците на регионалните образователни инспекторати и ресорните заместник кметове по места. От Хасково представители са Иван Панайотов и Татяна Димитрова.

За задължителната занималня за началния курс ще бъде осигурено допълнително финансиране, обеща Фандъкова. Категорично вече е решено от догодина 5-годишните да тръгват на предучилищни занимания. „Министърът ни успокои, че децата на тая възраст няма да бъдат товарени с допълнителен материал“, каза Иван Панайотов. Ще се акцентира върху овладяването на българския език, особено в смесените райони, защото незнанието му е пречка пред обучението на децата в училища, обосновала се министърката.

Министерството на образованието е отхвърлило призива на кметовете да се увеличат 10-те процента от делегираните бюджети на училищата, които общината задържа в резерв. Този резерв се отпуска само при спешна нужда. Де факто парите не са на разположение на директорите, които формират бюджета си без тях. Всеки училищен бюджет се получава от годишната издръжката на броя ученици в съответното учебно заведение и се отпуска от правителството.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини