От х:

Днес в x:

Психотерапевтът: Смяната на часа отключва депресиите

Утре точно в 4.00 часа ще преместим стрелките на часовника с един час назад. Как се отразява на хората връщането към зимното часово време попитахме психотерапевта Кремена Станилова.

Кремена Станилова, психотерапевт

Интервю на Христина Котларска

- Според някои учени преместването на стрелките с час пролет и есен влияе на жизнения ритъм на бодърстването и съня. Това било особено осезателно есента, когато зачестявали депресиите и опитите за самоубийства. Как се обяснява това от психологията?

- Естествено е през есента да усещаме по-голям дискомфорт поради намалената продължителност на деня. През лятото по-голямото количество светлина и слънце стимулират отделянето на хормони , които регулират биологичните ритми и респективно емоциите и това е една от причините тогава да се чувстваме с повишен тонус, докато през есента отделянето на тези хормони намалява. Това определя и отпадналостта и по-голямата сънливост. Освен това смяната на часа допринася за нарушаването на биологичните ритми, с които вече сме привикнали след пролетното сменяне на часа, което е честа, но не и единствена причина за депресивни състояния у някои хора.

- Какво сочи вашата практика? Увеличават ли се клиентите ви през този период?

Да, има известно увеличаване, но както казах есента и смяната на часа могат да бъдат само отключващи фактори за депресивни симптоми. Но причините могат да бъдат и дълбоко характерни страхове. Есента е сезон, който е еквивалентен на старостта, а след нея е и естествения край-смъртта. Някои хора срещат изключителни трудности да приемат цикличността в живота във всичките му форми-успех-неуспех; ден-нощ; живот-смърт; работа –почивка. Така също не приемат малките смърти като разделите, болестите, провалите, преминаването от един жизнен етап в друг и т.н. Бих дала един пример, ако човек иска да бъде винаги на върха и не приема неуспехите, то това на един етап би довело до енергийно изчерпване и като се добавят външни фактори, определяни от сезона, е логично да се преживяват сривове и депресивни състояния. Ако човек не осъзнава дълбокия си страх от малките смърти в живота си, естествено е че есента и зимата ще му напомнят онова, от което най - много се страхува. Освен това депресиите могат да се дължат и на механизмите за справяне, които човек има. Или по-скоро в неумението да се избира точното поведение за справяне със ситуациите.

- Какви са тези механизми?

- Има два начина: акомодация и асимилация, т.е. или ще се съгласявам, или ще се опитвам да променям средата около себе си. Проблемът е, че повечето от нас ползват само единия механизъм или двата, но при неправилно преценяване на ситуациите, без да се избира по-печелившия за ситуацията. Бумът на депресии се дължи на „преглътнати” емоционални реакции. Ако човек трябва да променя среда, ситуации, хора, с които общува, гледни точки, а избира да ги преживява вътре в себе си самонаказвайки се, енергията не тече навън, а се обръща навътре под формата на автоагресия, което може да доведе до депресия или някакви соматични заболявания. Есента забавя жизнените функции на организма, намалява се и активността, т.е. не се освобождава енергия под някаква форма, в добавка и характеровите нагласи –ето ви и увеличаване на депресиите точно през този сезон.

- Има ли начини адаптацията към зимното часово време да мине по-леко?

- За различните хора периодът на адаптация е различен - от една до три седмици.Има традиционни начини за по-добра поносимост на преходния сезон - повече спорт, разходки на открито през светлите часове на деня, пиене на чайове - особено жълт кантарион. Общуване с позитивно настроени хора и т.н.

- Според вас необходимо ли е това сменяне на часа есен и пролет?

- Очевидно това е икономически обосновано, но не мисля, че е основният фактор за разбъркването на биологичните ритми - ние, съвременните хора, живеем активно нощем - гледаме до късно телевизия, ползваме компютри денонощно, т.е. саморазбъркваме ги и това е личен избор на всеки.

Има един психологически феномен - самодетерминирано пророчество - ако очаквам нещо лошо, правя всичко възможно, да си го случа или да намеря подсъзнателно хора, които да ми го случат. Това, че през есента има бум на депресии или трудна адаптация при смяна на часа, може и да не се окаже валидно за всички. В крайна сметка през есента може да няма слънце, но цялото лятно слънце се е събрало в цветовете и красотата на есенните листа. А колко от нас се радват на есенното пъстрило, отивайки на работа? И пак е личен избор дали ще поставим в личния си фокус мрачното време или красотата на есента.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини