От х:

Днес в x:

Автобус с помощи тръгна за Украйна, осигуряват и транспорт за бежанци

    Автобус, натоварен с дарения от граждани и бизнесмени, тръгна от Харманли за Украйна. Превозното средство потегли по обяд днес и трябва да стигне до град Сирет, който е край границата между Румъния и Украйна.

    В превозното средство бяха натоварени различни хранителни и нехранителни продукти от първа необходимост. Сред тях бяха хляб, консерви, детски пюрета, кроасани, плодове, тоалетна хартия, мокри кърпи. Очакваше се пратка със светлоотразителни жилетки и фенери.

    Кампанията за набиране на помощи е инициирана преди два-три дни. Тя е инициатива на Георги Атанасов – управител на транспортната фирма, осигуряваща автобуса, както и на бизнесмени от Пловдив, откъдето също трябваше да се натоварят помощи.

    „Искаме да сме съпричастни. Малко ни трябваше с двама бизнесмени от Пловдив, които ми се обадиха в неделя вечер, да решим, че е необходимо да организираме нещо малко по-мащабно, което по никакъв начин не се влияе нито от някоя партия, нито от някоя организация“, каза Атанасов.

    Той заяви, че двама от шофьорите във фирмата веднага са се съгласили да извършат транспорта до Украйна и обратно.

    „Не ме е страх. Приемам го просто като работа“, каза Валентин Зафиров, който има общо около 11 години стаж като шофьор на камион и автобус.

    По план автобусът трябва да пристигне в Украйна утре сутрин. През деня ще изчака желаещи да се качат украйнски бежанци, бягащи от войната в родината им, започнала преди 14 дни. Първоначално да се възползват от транспорта са заявили желание около 10-11 души, но списъкът тепърва ще расте. Някои от тях искали да отидат при роднини във Враца, други в Пловдив. Други обаче тепърва ще търсят подслон в България. Междувременно петима души от Харманлийско са заявили, че могат да приютят бежанци.

    Георги Атанасов възнамерява да продължи акцията с набиране на помощи и да осигури транспорт още един-два пъти благотворително според нуждите на украинците.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини