От х:

Днес в x:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Конгресът на САЩ одобри безпрецедентно голяма финансова помощ за Украйна. Ще помогне ли тя на Киев да спечели войната? Какви промени могат да се очакват по фронтовете? ДВ потърси мнението на военни наблюдатели.

Новият американски пакет с помощи за Украйна в размер на 61 милиарда долара е „безпрецедентен по своя обем“, смята военният наблюдател Майк Мартин от Кралския колеж в Лондон. Помощта надхвърля общия размер на американската помощ за Украйна, предоставена до началото на 2024 година: „И досега в тази война сме използвали термина „гейм чейнджър“, без от това да е произлизало нещо съществено. Но сега мисля, че това е точно такава повратна точка“, казва той за ДВ.

Артилерийски снаряди и засилване на украинската ПВО

Британският експерт предполага, че „по-голямата част от тези средства ще бъдат изразходвани за артилерийски снаряди, от които Украйна сега изпитва краен недостиг, както и за противовъздушна отбрана (ПВО)“. Неговата колежка от Кралския колеж Марина Мирон също смята, че значителна част от средствата ще бъдат използвани за засилване на противовъздушната отбрана, и по-специално на системите „Пейтриът“. Освен това – на фона на поредната мобилизация в Украйна – ще трябват пари за обучението на военните, за заплати, оборудване и т.н. Другата част от средствата ще отидат за закупуването на боеприпаси, и по-специално на артилерийски снаряди, добавя Мирон.

На друга важна задача обръща внимание германският полковник от запаса Волфганг Рихтер: нужно е безопасно транспортиране на тези боеприпаси до фронта. „Украйна сама трябва да организира тези вътрешните доставки“, казва той и добавя, че става дума за много дълги логистични маршрути - до 1000 километра по релсов път и шосета, които Русия най-вероятно ще се опита да атакува. Затова на преден план излиза защитата на логистичните маршрути за снабдяване, казва о.з. полковникът от Бундесвера.

Неговият колега - о.з. полковник Ралф Тиле - посочва, че вероятно ще мине поне седмица преди американската помощ да стигне до Украйна. Той очаква Русия да продължи да нанася целенасочени удари по украинската критична инфраструктура. Тиле описва сегашната ситуация на фронта като „много опасна“.

Анализаторите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната също предупредиха в последния си преглед от 21 април, че руските военни вероятно ще засилят настъпателните операции и въздушните удари през следващите няколко седмици.

Ще си върнат ли украинците инициативата?

Основно поради недостиг на боеприпаси украинската армия загуби инициативата на бойното поле през октомври миналата година, а заради пропуски в противовъздушната отбрана украинските градове започнаха да понасят по-големи щети от руските въздушни атаки. Сега, с новата американска помощ, украинците вече няма да са принудени да пестят боеприпаси за артилерията, както през последните няколко месеца, казва британският експерт Майк Мартин. Освен това обещаните по-рано на Украйна изтребители F-16 също са „на път“, което би трябвало драстично да промени ситуацията в небето, смята той и изразява своята увереност, че украинците ще успеят да спрат настъплението на руснаците.

Друг сериозен фактор, който експертите изтъкват, е включването на ракети с далечен обсег на действие ATACMS в пакета от помощи на САЩ. Украинската армия за първи път използва тези ракети с обсег на действие 160 км през октомври 2023 г. Сега Украйна може да получи това свръхмощно оръжие в по-големи количества и с увеличен обсег на действие.

Помощта от САЩ – допинг за морала на украинците

Всичко това – артилерийските боеприпаси, самолетите F-16, ракетите с далечен обсег и подсилването на украинската ПВО – може да направи така, че руската авиация да загуби превъзходството си и в небето, смята директорът на базираната в Киев „Нова мрежа за геополитически изследвания“ Михайло Самус. „Това ще бъде нова ера, нов етап в тази война“, казва той за ДВ. Самус не изключва дори украинците да предприемат и нова контраофанзива.

И на още един ефект от одобрената американска помощ обръщат внимание военните наблюдатели: „Това ще се отрази на морала и бойния дух на украинците, особено на онези от тях, които са се опитвали да избегнат мобилизацията“, казва Марина Мирон. Много от тях са се опасявали, че - като са лишени от ресурси - няма да могат да се противопоставят на руснаците. Новата помощ може да разсее това тяхно опасение и да убеди скептиците да се присъединят към армията, добавя тя.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини