От х:

Днес в x:

Адвокатската колегия в Хасково се организира за безплатна помощ към бежанците

Изображение 1 от 6

    Адвокатската колегия на Хасково се включва в кампанията за подпомагане на бежанците, които пристигат на територията на града и региона от Украйна. От днес в Колегията има създадена организация за безплатни консултации за нуждаещите се от правна помощ, съобщи председателят й Меглена Гунчева.

    Бежанците ще се подпомагат по въпроси, свързани с трудово-правните отношения, по документите им, както и по законодателството, свързано с регистрациите и статута им за пребиваване у нас.

    „Сигурно има хора, които са тръгнали от Украйна без документи заради създалата се ситуация там или други, които са ги изгубили по пътя, тъй като виждаме, че пътуват с дни, за да достигнат до държава, където да са сигурни. Някои вероятно ще искат да започнат във възможно най-скоро време работа. Затова с колегите организираме тази приемна за безплатна помощ към тях“, посочи още адвокат Гунчева.

    В Колегията днес вече изготвиха и списък на адвокатите, които ще дават дежурства.

    Приемната ще е отворена всеки делничен ден във времето от 8.30 до 18.30 часа. Тя се намира на ул. „Хан Кубрат“ №8, ет.4, офис 24, телефон за връзка:038/664 330 и 0884 426272.

    Един от адвокатите доброволци, които ще дават правни консултации в приемната за бежанци от Украйна, е Тодор Ташев. Той пое първото дежурство днес. Включва се в кампанията на гилдията, защото категоричен, че трябва да се помага на тези, които се нуждаят. Освен това има и опит по правни въпроси, свързани с бежанците.

    „Тепърва ще бъде приложена много облекчена процедура за бежанците, които пристигат у нас от Украйна. Всичко ще става на практика буквално за часове. Издаването на регистрационна карта ще става много бързо. А в момента, в който имаш такава, излизаш на адрес, можеш да започнеш работа, децата да бъдат записани на училище“, разяснява адвокатът. След получаването на тази регистрационна карта, ще се изплащат и 40 лева на ден на човек, които правителството вече обяви“.

    Адвокат Ташев и колегите му доброволци от днес вече консултират бежанци от Украйна.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Случаен виц

    Последни новини