От х:

Днес в x:

Д-р Веселина Узунова: 3 март олицетворява мечтата на българина България да я има, да е свободна и да е цяла

Д-р Веселине Узунова, главният уредник на отдел "Най-нова история" в Регионалния исторически музей в Хасковския и асистент в Институт за исторически изследвания към БАН

 

Г-жо Узунова, в навечерието сме на Националния празник на България-3 март. За съжаление обаче, тази дата днес ни разделя, вместо да ни обединява. Напрежението и деленето в обществото ни на русофоби и русофили е осезаемо в контекста на войната в Украйна, какво е вашето мнение?

Смятам, че нещата излязоха извън контрол. Обществото превърна темата за този празник, който е традиционен за българите, в конфликт. Появи се ново поле за изява на стария ни конфликт-русофили срещу русофоби.

Стига се до крайности, на места от дни се води спор дали 3 март да бъде отбелязан изобщо, дори някъде, като в Пловдив, бойкотират честванията, заклеймяват ги.

Денят вече е заклеймен, защото редица музеи няма да отворят на 3 март и отлагат изложбите си, които правят за отбелязването на тази дата.

Не е ли твърде страшно когато от устата на историците чуваме толкова категорично решение. Това оценка на какво е?

Сред историците също няма единомислие, както и сред обществото в момента по темата. Ние сме раздвоени и също сме попаднали в този идеологически конфликт. Но аз съм на мнението, че всички ние трябва да запазим спокойствие, да запазим добрия тон, когато става въпрос за български празници. Трябва да отстъпим малко назад, да си дадем сметка какво всъщност е 3 март. Защото някои хора превърнаха тази дата в символ на русофилщината, на руското влияние в България. А това, че има историческа фактология за руското влияние у нас след Руско-Турската война, след 3-ти март, е просто тема на историците, не е нищо повече от това. За съжаление, през последните години спорът за 3-ти март и каква е тази дата ескалира.

А Регионалният исторически музей в Хасково ще работи ли на 3 март?

Да, с колегите сме категорични, че не трябва да затваряме. Ние ще работим на вход „свободен“, както обявяваме това на всеки 3 март, а и на останалите български празници.

Около войната, която Русия поведе в Украйна, тази тема ескалира още повече и от в навечерието на националния ни празник, защо?

Личното ми мнение като историк за 3 март е, че това е един български празник. Това е мечтата на българина България да я има, да е свободна и да е цяла. Това, че не се е случило така, че българите са били подведени от Сан Стефанския мирен договор, е пак дискусия на историците. Най-важното, което трябва да помним е, че тази дата е символ, идеал. И с него българите живеят до 9 септември 1944 година. 

Малко ми се иска да навляза тук в историческата хронология и събития. Да си спомним, че при подписването на договор в Сан Стефано България не е страна. Договорът е между Русия и Османската империя. Този договор, който години след подписването му успяваме да видим, всъщност е предварителен. Той е плод на уговорка, която има Русия, като победителка в Руско-Турската война, с Османската империя- да бъде започнат процес, да бъде сложена темата за свободата на българите и за съдбата на българския народ в дневния ред на *Великите сили. А реално съдбата на българите е решена на Берлинския конгрес, който всъщност оставя повече от половината България извън пределите на Княжеството. А като историк заявявам, че това е дело на Русия и Австро-Унгария.

Но тогава излиза въпросът всъщност Русия освободител ли е или окупатор за България?

Да не казваме директно че е окупатор, въпреки че употребата на точно тази дума в точно този контекст има резон. Но да видим какво става с Княжество България, докато ние в Източна Румелия /б.а.под „ние“ се има предвид „от Хасково“/ продължаваме да сме васал на Турция. В София през това време Русия назначава на всички отговорни постове в държавата свои хора-руснаци. Целият полицейски апарат е от руснаци, във всички учреждения, които се образуват, начело на армията, князът, който идва, е руснак /б.а. княз Александър Батенберг/. И в един момент в управлението на Стефан Стамболов, може би, сме осъзнали, че малко или много руснаците са злоупотребили с нашето гостоприемство. Защото, както всеки знае, Стамболов ги гони до един. И това е така, защото осъзнаваме, че сме имали достатъчно подготвени хора още преди Освобождението, с които да поемем сами управлението на държавата си-има българи, завършили в Женева, в Париж, в Санкт Петербург и към Освобождението тези образовани кадри вече са в България. А руснаците ни внушават, че нямаме капацитет, което не е вярно. В този смисъл казвам, че руснаците не са дошли да ни освобождават, а са дошли да владеят.

За разлика от Великобритания и Франция, Русия не е колониална сила, Русия е експанзия и сфери на влияние-това е нейната геополитическа и международна цел. Тя разпростира така влиянието си, че хората са толкова притиснати в „братските“ й обятия, че образно казано не могат да дишат. Малко хора осъзнават или си дават изобщо сметка за това днес.

Тоест тази тънка нишка, по която мнозина опитват да трептят за братските славянски народи, за това, че България е по-специална държава за Русия, не е реалистична?

Категорично не. Българите не сме специални за Русия.

Ще ви разкажа, например за Освобождението на Хасково, който е бил един много страшен момент за гражданите на Хасково. Събрала съм спомени от един много възрастен човек по разказите на неговия тъст, съвременник на събитията от януари 1878 година. При наближаването на руските войски хората са се запасили с вода и храна и са се заключили по домовете си от страх. Хасковци са се разграничили от турците в града, с които до вчера са били близки приятели, играли са заедно табла, пили са кафе и това, защото идват „нови времена“. В същото време турското население в Хасково е било много изплашено. Много от тях напускат града и бягат към границата, защото смятат, че ще бъдат изклани. Да не забравяме, че Хасково остава в Източна Румелия по силата на Берлинския договор. До Съединението с Княжество България през 1885 г. е автономна провинция на Османската империя. Та в този смисъл можем да си представим разочарованието на хасковци и защо не приемат Освобождението еднозначно. И в същото време разочарованието, че столица не е Пловдив, която остава също в Източна Румелия- най-развитият по онова време град, където е съсредоточена интелигенцията. Избраният град по руско желание за столица е София, която по онова време е била град по-малък от Хасково. За този избор руснаците изтъкват, че столицата трябва да е град в центъра между Северна и Южна България и между Изтока и Запада, като под Запада се има предвид Охрид. Но всъщност истината за този избор е, че руснаците искат да започнат от нулата и затова избират София, а в Пловдив това няма как да се случи, защото там би им било трудно да манипулират.

Но аз съм категорична, че на 3 март ние българите, не трябва да гледаме от страната на чужда държава, а само като българи. Това, което става в Украйна сега, не трябва да има нищо общо с нашия празник и да накланя везните в мнението на българите, когато се говори за 3 март-трябва или не трябва да се чества.

През последните дни се завъртя и още една тема-за премахването на Паметника на съветската армия в София, вие какво мислите по този въпрос?

За мен мястото на всеки един от съветските паметници, които са издигнати у нас след 9-и септември 1944 година, е в Музея на социалистическото изкуство. Това е един от най-хубавите музеи у нас и там пазим тази част от нашата история под формата на изкуство. Тези паметници са издигани с пари по т.нар.самооблагане на българските работници. Дори разполагам с бележка, издадена на хасковлия, който е дал пари за Паметника на съветската армия в София. Така че тези паметници са строени от нашите предци, но по задължение.

Но аз имам по-сериозно отношение към паметника на Альоша в Пловдив. За мен на този прекрасен хълм там трябва да бъде издигнат паметник на светите братя Кирил и Методий. Защото Альоша няма нищо общо с България. В България не е загинал нито един съветски войник. Страната ни е предала ключовете на Министерския съвет абсолютно доброволно  при окупацията от Съветския съюз. Така че няма защо тук да имаме паметник на съветския войник, на съветската армия. Още повече, че за нас това не е освободителна, а окупационна армия по времето на Втората световна война. Но категорично паметниците не трябва да бъдат унищожени, а запазени там, където всеки може да попие от историята.

*Великите сили са Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Русия- държавите, „разкъсали“ младата българска държава на Берлинския конгрес от 1878 година.

Интервю на Красимира Славова
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (17)

  • 1
    Ив
    Иван
    18 -10
    18:11, 2 мар 2022
    Вие сте абсолютно скандални неграмотници…
    “Окопационна”…това от окоп ли идва?

    Вие в тоя сайт сте изобретили вакуумната бомба с раждането си. Тя е това, което се поклаща над раменете ви …
  • 2
    Ха
    хасковлийка
    20 -14
    18:49, 2 мар 2022
    тая пък какво написала та станала и тя доктор бе, бълват ги тия доктори за пари и нищо друго.
  • 3
    Ха
    хасковлия
    21 -11
    19:15, 2 мар 2022
    Браво на д-р Узунова, обяснява ясно нещата. Дано хората да се замислят по-често по тази тема, а не да изпадат в някакви крайни емоции, защото нищо на този свят не е само бяло или само черно.
  • 4
    Ха
    хасковлия
    19 -9
    19:46, 2 мар 2022
    Браво на д-р Узунова, добре обяснено и за онези, които не могат да разберат за какво става дума. Крайно време е сънародниците ни да разберат, че събитията от българската история не трябва да се пренасят механично в съвременната политика.
  • 5
    Ха
    хасковлия
    12 -10
    19:48, 2 мар 2022
    Браво на д-р Узунова, обяснява нещата разбираемо и ясно. Дано повече хора разберат, че събития от нашата история не трябва да се пренасят механично в нашето време и да се търси в тях политика.
    • Jh
      JHB
      9 -11
      20:28, 2 мар 2022
      Никакво браво няма тука. И тя е от българите, които още са заблудени от учебника по БЪЛГАРСКА история, написан в Москва от РУСКА гледна точка.
  • 6
    Jh
    JHB
    15 -5
    20:25, 2 мар 2022
    Като сте раздвоени историците, махайте го този национален празник и сложете друг, за който не сте раздвоени! Толкова е логично и близко до акъла и толкова други по-подходящи дати има, ама нали в България, всичко трябва да става по трудния начин...
    • Jo
      John
      0 0
      12:28, 4 мар 2022
      абсолютно, 6-ти септември и шуми Марица за химн!
  • 7
    ИО
    И още малко...
    20 -4
    20:43, 2 мар 2022
    По онова време София има 10 000 души, Пловдив – 30 000 души, а в Истанбул са живеели 100 000 българи. Заможните фамилии от последните са изпращали децата си в Париж, Берлин, Рим, Лондон, Брюксел. Отделно, много българи (над 70) са завършили Султанския (Френския) лицей със стипендия от падишаха. Шестима от преподавателите са били българи. За русите изборът крепостен селянин е по-добър от местните образовани роби. Но историята е добър съдник, защото тези роби са останали в българската история като ярки личности – Стефан Стамболов, Павел Бобеков, Константин Величков, Антон Франгя, Никола Вълков Чалъков, Михаил Савов, Вълко Велчев, Георги Измирлиев, Тодор Каблешков, Стоян Михайловски, Добри Войников, Симеон Радев, част от генералитета на новата армия. Много повече са дипломираните българи от Robert Kolej в Истанбул. Жалко обаче за истината, която трябваше да почака почти век и половина…
  • 8
    Ку
    Кунчо
    10 -4
    04:47, 3 мар 2022
    3ти март ден на освобождението на България от Руско робство,след освобождението само беднотия,имиграция,и зависимост от други държави,, мизерия до ден днешен.
  • 9
    Ку
    Кунчо
    5 -1
    05:55, 3 мар 2022
    3 ти март е ден на освобождението на България от Руско робство,след тази дата цари само мизерия,бедност,имиграция за жалост.
  • 10
    Освободителката „Русия назначава на всички отговорни постове в държавата свои хора – руснаци.“ Каква покруса …? Под игото за българите не е имало такива ограничения. Равняваща се на точно половин Европа, в управлението на османската държава участват трима българи на пост велики везири (министър-председатели – от всичките 274 само 78 са турци), четирима българи каптандерии (глакомандващи флота), много на брой командири в армията и управници на териториите като валии (в т.ч. Александър Шишман – син на Иван Шишман). Тя е първата империя с мултиетническо управление.
  • 11
    Кр
    Крайно време беше!
    4 -1
    17:42, 3 мар 2022
    Обнадежден съм, че пост съветското поколение в България, към което принадлежи д-р Веселина Узунова, не е така облъчено от руската и съветската пропаганда и активни мероприятия, които повече от 144г. държат в здрава примка моето отечество България в руската и съветската орбита и не й позволява да заеме с достойнство мястото си сред демократичните, правовите и проспериращите страните в Европа, за да осигури сигурност и благоденствие за своите граждани.
    Искрено се надявам, че биологичната лустрация, която е към края си ще даде възможност на нашите български историци от пост съветското поколение ще се наложат над слугите на Кремъл и ще изчистят българската история от руските и съветските митологеми и откровени лъжи, за да се спре отровата, която възпитава в коленопреклонна кучешка вярност към Русия и СССР много поколения българи за сметка на верността и любовта, която българите дължат само и единствено на България!
    Вероятно на част от българите, им се отвориха очите след като чуха по телевизията или прочетоха текста написан от посланикът на Руската Федерация в България - Митрофанова на официалната страница на руското посолство, в който текст Митрофанова нарече българския народ подлоги, заради подкрепата на Украйна, която бе нападната вероломно от армията на Руската Федерация по заповед на един самозабравил се сатрап, готов да хвърли света в ядрена война, за да задоволи своите садистични наклонности. Такъв прецедент няма в цялата история на дипломацията откакто свят светува! Но от друга страна Митрофанова показа истинското отношение на официалната власт в Кремъл към българския народ.
  • 12
    Им
    Има надежда
    1 0
    18:22, 3 мар 2022
    Ще започна с крилатата мисъл на великия американски президент Ейбрахам Линкъл: "Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време, но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.", за да изразя надеждата си, че все повече историци от пост съветското поколение българи, като д-р Веселина Узунова, ще направи възможно изчистването на българската история от руските и съветските митологеми, които бяха наложени през годините след основаването на новата българска държава, продължиха през съветската окупация на България и се правят опити тези откровени неистини да останат в българската история, за да продължат да тровят следващите поколения българи в коленопреклонно кучешко подчинение на чужда държава, за сметка на любовта и верността към отечеството България, на какво би трябвало да учат българските учебниците по история.
    Надявам се на мнозина българи да са се отворили очите. ако са чули по телевизията или са прочели на официалната страница на руското посолство в България какво е отношението и чувството на официалната власт в Руската Федерация, чрез руският посланик в България - Митрофанова. За руснаците българите са подлоги и върти опашки. И много интересно, че не са пожалени и тези които се хвърлят като Матросовци на амбразурата, за да защитават агресивната политика на Руската федерация руснаците ги наричат говн@яди, тоест, отце-продавци...
  • 13
    Са
    Самата истина
    1 -1
    18:31, 3 мар 2022
    Всъщност включвам се с лека забележка към автора на статията. Доктор не е титла, а най-висшата форма на образователно-квалификацонна степен, която осъществява прехода към научната. И установената засега практика е да не се изписва, защото това би наложило излишнатата необходимост да се изписва магистър или бакалавър например пред името на вски, който придобие тези степени. Ако жуналистът има симпатия към Веселина Узунова, няма лошо и е рзбираемо. Хубаво е, че в Хасково има такива хора, които продължават личностната си себеактуализация. Но категорично не съм съгласен всички паметници, които са създадени след 09.09.1944г. да бъдат премахнати и преместени в МСИ. Тогаварискуваме там да попаднат и такива, които са на Левски, Ботев и др.
    • Кр
      Крайно време беше!
      1 0
      10:42, 4 мар 2022
      Паметниците на Ботев и Левски не са съветски паметници! Хора, четете с разбиране! Д-р Узунова споменава съветските паметници и в частност ПСА и Альоша.

Още новини

Последни новини