От х:

Днес в x:

Ускоряват транспортни връзки между България и Турция

Изображение 1 от 6

    Да се осигури по-ускорено преминаване през граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Турция. За това се договориха транспортните министри на двете съседни държави Николай Събев и Адил Караисмаилоглу. Двамата се срещнаха в Свиленград, а инициативата за разговорите е на българския министър.

    В делегациите и от двете страни участваха експерти, които няколко часа оглеждаха детайлите преди подписването на съвместна декларация за предстоящите мерки.

    И двамата министри изразиха задоволство от проведените преговори и отбелязаха, че действията ще допринесат за по-добрата логистика през двете съседни държави. Целта е да се ускори преминаването на товари и пътници през българо-турската граница и разширяването на капацитета на търговските коридори, посочи след срещата турският министър на транспорта Адил Караисмаилоглу.

    Министър Николай Събев добави, че в поетите ангажименти от българска страна по споразумението те  увеличаване с 30 % на  капацитета на ГКПП "Капитан Андреево", а на пункта при Лесово - със 100 %. Това ще стане в най-скоро време, през следващите 6 месеца, посочи българският транспортен министър.

    От българска страна ще бъде координирана и система за „управление на опашките“, която ще бъде приложена на принципа “първият пристигнал, първи ще премине“. Министър Събев обясни, че това означава прихващане на превозните средства още по паркингите преди граничните пунктове. Преди това обаче ще трябва да бъде увеличен и капацитетът на хората, които да извършват митническите и граничните формалности, в това число и на проверките за преминаване на различните транспортни средства, а паралелно ще се подсигурят и още технически средства за извършване на контрола. Министър Събев уточни, че от Министерството на транспорта и съобщенията са направени вече постъпки и се съгласуват с Министерството на финансите за изграждането на нови три ленти за преминаване само на хладилни камиони. Така този транспорт ще бъде отделен от лентите за леки автомобили и останалите товарни превозни средства.

    С отговорността за координиране при въвеждането на системата за „управление на опашките“ ще бъде натоварен заместник-министърът по транспорта Стоян Новаков.

    Акцент в разговорите днес е поставен и в посока либерализация на пазара на разрешителни за автотранспорт, подчерта още министър Николай Събев.

    Паралелно с инициативите на ЕК за създаване на трансгранични коридори, през март месец предстои разширена среща, на която ще бъде обсъдена темата за ускореното преминаване на стоки и хора от Азия към Западна Европа между правителствата на България, Турция, Сърбия и Унгария.

    „Приехме да участваме с радост, защото това е уникален шанс да използваме локацията на България като транзитна държава, за да можем да увеличим всички други възможности, през които да преминават тези тези товари и пътници, така че транзита през нашата страна да е лесен, привлекателен и достатъчно изгоден, от което държавата ще печели повече“.

    По време на днешната среща са водени разговори за приоритетна работа по развитието и на жп връзките между България и Турция. От турска страна железопътната отсечката до „Капъкуле“ е вече почти завършена, от българска страна обаче предстои още много работа-сдвояването на линията и електрифицирането й, както и преминаването през останалите нормативни процедури.

    „Връзката от Мала Азия към Централна Европа трябва да бъде все по-добра, така че договорката ни е за приоритетна работа и по тази линия“, коментира още след срещата с турския му колега Адил Караисмаилоглу българският транспортен министър Николай Събев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ба
      Бай Иван
      4 -3
      17:09, 17 фев 2022
      Сега емигрантите ще минават по-скоро.
    • 2
      Ки
      Кирчо
      4 -2
      21:15, 17 фев 2022
      С една дума Шенген през крив макарон
    • 3
      Ян
      Янков
      4 -2
      08:48, 18 фев 2022
      Как да разбираме тази инициатива на нашият транспортен министър?
      Как да се радваме на поглед на изток, като всички управляващи , се кълнат във вярност към запада?
      Малко странно ми звучи, на фона на ужасният транспортен ад- наречен път, между Хасково и Пловдив!
      За да имаш магистрала, трябва да имаш и дублиращ път - май новият министър е забравил за тази подробност!
      • Гр
        гражданин
        3 0
        14:03, 18 фев 2022
        Защо винаги се обвиняват новите министри при всяко правителство? Ами миналите правителства не знаеха ли за дублиращият път или важното е винаги да обвиняваме някого г-н Янков?

    Още новини

    Последни новини