От х:

Днес в x:

Вековният дъб край с. Студена е българското „Дърво с корен 2021”

Изображение 1 от 3

    Дядо-Кольовото дърво в село Студена е българският представител на  международния конкурс „Европейско дърво на годината 2022”. Той ще започне на 1 февруари и в него със своите национални дървета победители ще се включат общо 16 държави. Онлайн гласуването ще продължи през целия месец.

    Вековен дъб край с. Студена спечели националното състезание„Дърво с корен“, което се проведе за 12-ти път. Снощи на онлайн церемония бяха обявени и победителите.

    Номинираното от Община Свиленград дърво получи най-голяма подкрепа.  350-годишният летен дъб край село Студена  спечели първото място със 737 гласа.

    Старото дърво се намира на високо място на входа на с. Студена. Носи името на собственика на нивата, където расте – Никола Ангелов, известен като дядо Кольо. След дългия отруден ден той обичал да си почива под дебелата сянка на дървото. Според преданията дъбът е част от гъста гора, намирала се в землището на днешното село. Заради гората и минаващата река там се заселват първите му жители. Дядо-Кольовото дърво се превръща в символ на селото.

    Наградата за първенеца в конкурса ще бъде предоставена от „Асоциация на арбористите в България“, чиито експерти ще направят оглед на дървото и ще дадат препоръки за обгрижващи мерки.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      През 14 век , за дървени въглища за окупирания, от терористите от Ислямската Османска Държава , Константинопол
    • 2
      66
      666
      1 0
      08:38, 30 яну 2022
      Да точно
    Последни новини