От х:

Днес в x:

Парламентът изслушва Кирил Петков за Северна Македония

От българска страна няма да има промени в състава на комисията, която обсъжда историческите въпроси с Република Северна Македония. Това заяви премиерът Кирил Петков на изслушване в народното събрание за последствията от посещението му в югозападната ни съседка и проведеното у нас междуправителствено заседание между двете държави.

Процедурата за изслушването му беше внесена от ГЕРБ и получи подкрепата на мнозинството.

От парламентарната трибуна Кирил Петков обяви още, че се подготвя съвместно честване на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4-и февруари.

По думите на премиера правителството по никакъв начин не игнорира българската позиция. Правата на българите в Северна Македония са огромен приоритет заедно с темите за общата ни история.

"Ковачевски каза, че не вижда проблем с вкарването на българите в тяхната конституция, не каза време, но го обяви. За конституцията беше важно, че Ковачевски го каза, защото има риск политически с тяхната опозиция." - изтъкна Кирил Петков.

Той допълни, че срокът се обсъжда в момента и увери, че българският интерес ще бъде защитен.

Относно работата на историческата комисия Петков заяви, че по време на разговорите са решили първо да се видят точно и ясно кои са точките, за които комисията вече е постигнала съгласие.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бъ
    БЪЛГАРИН
    1 -1
    11:34, 28 яну 2022
    Този т.нар кандидат за п а р з и д е н т - мустафа от гоцеделчевските махали отправя предупреждение към председателя на парламента че ще го отстрани от поста. В коя хава живее този самозабравил се *****.не проямя ли още че е глас в пустинята.свърши времето да са балансяори ,златен пръст изнудвачи и т.н. Изва времето за ревизия конфисказия затвори на грабителите. Дп с-оод е раковото образование в българия което с цел оцеляването на върхушката в централата и по места отчуждава и разделя обществото от което ще страдат най вече те. Останалите са добре.няма вастоящ или бивш оттях да няма хотели ресторанти зааграбени земи пари и т.н. Паразити и празнодумци .гледам какви фаалшиви инициативи поемат за да заличат мръсотиите си
Последни новини