От х:

Днес в x:

Гешев и Кирил Петков ще се явят пред комисията за върховенство на закона в ЕП

Главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков ще бъдат изслушани утре от мониторинговата група на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент. Според източници на OFFNews, Гешев този път няма да изпрати свой заместник, а ще се яви лично на заседанието. Бившият премиер Бойко Борисов също не намери за нужно да се отзове на поканите на комисия. 

По-късно днес от прокуратурата изпратиха прессъобщение, че главният прокурор Иван Гешев е на посещение в Брюксел в "което ще запознае европейските парламентаристи с проблемите, свързани със защита правата на ЛГБТИ-общността, малцинствени групи и хората в неравностойно положение и ролята на прокуратурата за тяхното преодоляване, както и с водещата роля на институцията по недопускане на зловредно чуждестранно влияние, засягащо интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО." За изслушването от LIBE пише, че "Гешев ще се включи от Европейския парламент и в организираната от членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи дистанционна среща, посветена на наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и човешките права в България". 

Заседанието ще започне с въпроси към Гешев, след което ще говорят премиерът Кирил Петков, правосъдният министър Надежда Йорданова и министърът на културата Атанас Атанасов. 

Евродепутатът Елена Йончева, която е единствения българин член на мониторинговата група, пред БНР в събота, че в комисията има конкретни въпроси – дали предвижданите реформи в прокуратурата и КПКОНПИ отговарят на препоръките на Венецианската комисия; как главният прокурор ще носи отговорност; докъде са стигнали разследванията за „Барселонагейт“, за кюлчетата злато на снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който той заплашва бизнесмен и политически опонент; какво се прави за борба с ендемичната корупция и по-специално – сделките за изграждането на големите инфраструктурни проекти.

Изслушването е част от мащабно наблюдение на ситуацията в България. От 2021 г. Европейската комисия обвързва европейското финансиране за държавите членки със спазването на върховенството на закона. В дискусията трябва да се изясни дали управляващите в България ще предприемат мерки, така че да не се стига до наказателна процедура.

Кирил Петков ще има среща и с новоизбраната председателка на Европейския парламент Роберта Мецола. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fb
    FB
    0 0
    14:49, 26 яну 2022
    Завалията, Елена ще го изяде за закуска.
Последни новини