От х:

Днес в x:

Гешев потвърди, че гласът, говорещ за натиск чрез държавен регулатор, е на Борисов

Бившият главен прокурор Иван Гешев потвърди днес, че гласът от скандален запис, разпространен анонимно през юни 2020 г., е на министър-председателя по това време Бойко Борисов. От изреченото в записа се разбираше за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, за атака срещу кандидат за евродепутат от опозицията и че говорителят има предварителна информация кога предстои да бъде повдигнато обвинение на зам-министър.

В писмо до медиите Гешев потвърждава, че Борисов е говорителят, приписвайки му еднозначно нецензурните думи от записа по адрес на тогавашния председател на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ) и се учудва, че след тази обида оставката на Борисов не е искана за разлика от случая с Вежди Рашидов, който днес се оттегли от политиката по подобен повод. Така обаче потвърждава и авторството на останалите реплики:

  • "Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор - бел.ред.) по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно".
  • "Манолев (зам.-министъра на икономиката Александър Манолев- бел. ред.) ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и ще го съсипем. Аз го предупредих. Аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева (кандидат за евродепутат от БСП по това време - бел. ред.). Един няма да пощадя от наште."

Досега прокуратурата не е потвърждавала официално, че гласът в записа е на Борисов. Гешев ръководеше държавното обвинение до юни тази година, а през декември 2020 г., когато вече беше на поста, подчинените му отказаха да образуват досъдебно производство по тези записи. Проверката започна по сигналите на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, а в официалното съобщение за прекратяването й се казваше, че е отказано образуването на досъдебно производство, тъй като наблюдаващият прокурор не е установил достатъчно данни за престъпление.

Не бяха открити данни за натиск на Борисов над "Еврохолд", за въздействие от тогавашния премиер върху разследването на злоупотреби при строителството на къщи за гости и за нареждания да се проверява Елена Йончева. Обидите към Караянчева също не бяха преценени като престъпление, което прокуратурата може да разследва.

В днешното си съобщение до медиите Гешев, който подготвя свой политически проект, иска оставките и на Борисов и на зам.-председателя на Народното събрание Никола Минчев ("Продължаваме промяната - Демократична България"). На първия - за обидната реплика към Караянчева, а на втория - защото не е реагирал отрицателно на грубата реплика на Рашидов в понеделник. Докато законът и моралът са само за "обикновените" българи, а други са недосегаеми, ще стоим в блатото на т.нар. преход, пише Гешев днес.

Наскоро в подобно обръщение към широката публика бившият главен прокурор беше съобщил и за "тлъсти комисиони" при строителството на газопровода "Южен поток" - твърдение, което не намира потвърждение в публичните разкрития на прокуратурата.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини