От х:

Днес в x:

"Спарк Технолъджис" получават 30 млн. евро инвестиции от GEM

Базирана в Люксембург частна алтернативна инвестиционна група "Глобъл Имърджинг Маркетс" (Global Emerging Markets), известна като GEM, ще предостави до 30 млн. евро на европейската компания за споделено ползване на електрически автомобили "Спарк Технолъджис" (Spark Technologies), съобщиха от "Спарк".

Двете компании подписаха споразумение за капиталов ангажимент в размер на 30 млн. евро, който ще бъде разпределен за закупуване на акции за срок от 36 месеца, след като "Спарк" стане публична компания. Приходите от това финансиране ще бъдат използвани за навлизане в нови градове на Европейския съюз, за увеличаване на клиентската база и размера на автопарка на компанията, както и за по-нататъшно усъвършенстване на собствените софтуерни системи, уточниха от "Спарк Технолъджис".

Към момента "Спарк Технолъджис" развива дейност на три европейски пазара: Литва, България и Румъния, с клиентска база от над 250 000 регистрирани потребители. Въпреки пандемичните ограничения на мобилността, през 2021 г. компанията отбеляза растеж в ключови бизнес области.

В България клиентската база се е увеличила с над 40 процента през изминалата година, докато броят на осъществените пътувания е нараснал със 70 на сто, отчетоха от компанията. "Спарк" разполага с 560 автомобила в България, като всички те са електрически. За нашия пазар компанията планира да развива инфраструктурата си за споделяне на електрически автомобили и да се съсредоточи върху увеличаването на клиентската си база.

"След като само миналата година успешно стартирахме услугите си в Пловдив, през следващите месеци основният ни фокус ще бъде по-нататъшното усъвършенстване на услугите ни в страната, за да задържим клиентите си, както и да привлечем нови потребители", заяви Стефан Спасов, финансов директор на UAB Spark Technologies и изпълнителен директор на "Райд Шеър България" ЕАД.

Регистрираната в Литва частна компания "Спарк Технолъджис" разполага с автопарк от 1500 автомобила и е достъпна в Букурещ, София, Пловдив и Вилнюс.

GEM е алтернативна инвестиционна група с портфолио над 3,4 млрд. долара с офиси в Париж, Ню Йорк и Насау (Бахамски острови). Компанията е осъществила над 480 сделки в 70 държави.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини