От х:

Днес в x:

2 °C

Зад „споделеното пътуване“ често се крие нелегална дейност, предупредиха превозвачите

  Превозвачите от цялата страна от различни браншове на сектора  обявиха категорично на брифинг в София днес, че спират автобуси и таксита по всички линии тази сряда.

  От полунощ ще бъдат стопиран превоза на пътници по междуградските, областните, републиканските и международните линии. За два часа в сряда по обяд няма да се движат и автобусите от градския транспорт, които са на частни превозвачи, обявиха от бранша.

  Недоволството им тази седмица е само предупреждение по настояването им текстът в НК за инкриминирането на нелегалния превоз, върху който президентът Румен Радев наложи вето, да бъде приет в първоначално предложения вариант.

  На пресконференцията, на която участваха превозвачи от таксиметровия и автобусния сектор, те изказаха мотивите си за готвения блокаж на транспорта в страната, като основният от тях е, че само с административни санкции към „сивия“ сектор в превозите проблемът няма да бъде решен и бизнесът на светло ще продължава да затъва и да обявява фалити.

  „На ръба сме, всеки ден транспортни фирми преустановяват дейността си. От 1500 транспортните фирми вече са паднали на 609“, коментираха от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

  Превозвачите негодуват срещу основния мотив за ветото, че не остава разграничено в текста на закона т.нар.“споделено“ пътуване. От бранша обаче контрират, че това не е така.

  „Темата е нерешена години наред, както в автобусния, така и в таксиметровия превоз и в момента, в който и се намери воля за решаване на проблема, се случи манипулация, в която казват, че случайният превоз е инкриминиран. Инкриминираният превоз на пътници не означава, че е инкриминирано споделеното пътуване-при него не се генерират приходи. По никакъв начин никога не сме искали този вид превози да бъдат инкриминирани. В момента има сериозно манипулиране на общественото мнение, че дори и да тръгнат със своите близки хората ще попаднат под ударите на закона. Гняв и разочарование предизвика в бранша президентското вето“, посочи председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

  Превозвачите смятат, че в закона е ясно разграничена дефиницията за споделено пътуване и нерегламентирания превоз и затова настояват текстът да бъде приет във вида, в който е първоначално предложен.

  „По административен път това деяние не може да се накаже, защото е труднодоказуемо и единственият начин да се пресече е да бъде инкриминирано, за да се сложи край на тези нерегламентирани превози, които са 70 % от превозите у нас. Около 70 души са жертвите на тези нелегални превози и този проблем вече се превърна в пандемия“, посочи представителят от превозваческия бранш от Хасково-Себахтин Исмаил в качеството си на собственик на автобусна фирма и като член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, и член на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

  Колегата му Георги Атанасов, който е собственик на една от най-големите автобусни превозвачески фирми у нас и също е член на УС НСАПБ обърна внимание, че голяма част от обявите в платформите за „споделено пътуване“ са всъщност нелегален превоз.

  Той изнесе и данни за мащаба на това. Така например членовете на групи, пътуващи между Бургас и София са около 200 хиляди. Дневните публикации са общо около 300.

  Групите за споделено пътуване между Варна София са с общо около 100 хиляди членове, обявите на ден са около 150. Членовете на споделените пътувания между Пловдив и София, са около 80 хиляди, а дневните обяви за пътувания - около 200. В "споделено пътуване“ между Стара Загора и София и обратно членуват около 35 хиляди души, а обявите,които се пускат на ден са около 70.

  Подобните групи у нас са над 50. В тези тях 2/3 от обявите са за класическо споделяне на разходите, но в останалите 1/3 се виждат повтарящи се ежедневни пътувания, обяви пуснати от едни и същи лица и с едни и същи превозни средства, което очевидно не е споделено пътуване, а обществен превоз на пътници, обобщи Атанасов.

  Проверка на Haskovo.net показа, че в групата във Фейсбук за „споделено пътуване“ от Хасково за Пловдив и обратно членуват близо 5400 души. За днес до обяд бяха пуснати пет нови публикации, през последния месец обявите за пътуване са 165.

  В групата „Хасково -София“ членовете са 1800, а обявата за „споделен превоз“ най-често по една на ден. Друга от най-масовите групите е тази за споделено пътуване между Хасково и Бургас. Там обаче прави впечатление, че има обяви, които се пускат от едни и същи лица за извършването на превоз циркулярно. В групата, например има обява с предложение за превоз до всички летища в страната, която излиза перманентно и която очевидно не е типичното предложение за споделяне на разходите при пътуване.

  От превозваческия бранш изчисляват, че от около 1100 курса дневно за страната превози, които би трябвало да са „на светло“, нелегалния сектор „изяжда“ 400, скрити зад т.нар. „споделено пътуване“. Това са около 1000 души дневно, което е око една трета от пътуващите с редовни автобусни линии.

  Данните за злоупотребите при превозите от България за чужбина са още по-драстични. Сивият сектор при международните пътувания е с дял у нас от 90 %.

  Обемите за специализираните групи за транспорт, което са нерегламентирани в пространството у нас са огромни, посочи Георги Атанасов. Например в групата за и от Франция членовете са 7 500, обявяват се по десет тръгвания дневно. В групите за и от Германия, Белгия и Холандия има 28 хил. членове, с 40 тръгвания дневно. За и от Гърция членовете са 5 хил., с 20 обявени курса дневно.

  Легитимните превозвачи предупреждават, че освен икономическите загуби за бизнеса на светло и за държавната хазна, "сивият" сектор е изключително опасен  за живота на хората, тъй като в повечето случаи тези, които извършват превозите, не са квалифицирани да го правят.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Гл
   Гламав
   33 -5
   17:07, 23 ное 2020
   Споделено пътуване само по поръка на ДПС нали така Сабахатине. Ако каже шефа да караш хора до Росенец. Може и по избори!
   • Сп
    споделяне
    7 -9
    17:21, 23 ное 2020
    Ела да те повозя на моето нелегално такси !
   • Аз като пътувам на стоп ,
    знам че шофьора на камиона ще ма ла-ла-ла
    .....
    Ама не всички пътуващи на стоп са Работнички
    и не всички турци са сводници на ДПС като Сабахтин
  • 2
   Пъ
   Пътник
   24 -1
   18:03, 23 ное 2020
   Събота пътувах от София за Хасково с бус на редовна фирма.Бяхме 4-5 човека.С микробус, а не с автобус, крайно неудобно, тясно.Но това е положението, няма пътуващи, криза.А фирмите са много.Ако бяха малко по-бързи влаковете (а те могат) и по добри разписанията, щях да избера влак. По-сигурно, и екологично и по-евтино.
   • Др
    Друг пътник
    16 -1
    18:55, 23 ное 2020
    Още по-фрапиращ случай - преди месец ще пътувам за София, взел съм си билет, чакаме 3 човека на автогарата и по едно време идва някаква касиерка и вика автобус няма да има, ще ви прехвърлим на един друг има след час за София. Абе как викаме ще ни прехвърляш да не сме кашони или незнам си кво. Както и да е 1 час яко псуване, че единия човек гонеше и последваща връзка за Северна България, накрая дойде едно микробусче, едвам се навряхме, нямаше място и за багажа и........дотам. Повече с автобус до София НИКОГА.
  • 3
   Бу
   буржоазия
   18 -1
   19:18, 23 ное 2020
   Почти ме докараха до умиление :( съболезнования на автобусните превозвачи. Дарение да направим?
   • При Мутряма - Религиозния Феодализъм ,
    наши хора не могат и не трябва да фалират
  • 4
   Са
   Само питам
   3 -4
   20:19, 23 ное 2020
   Налага ми се да пътувам до Варна,къде мога да разгледам обявите за виртуално пътуване?Арда тур имат ли автобуси до там?
  • 5
   Са
   само факти
   11 -1
   21:59, 23 ное 2020
   когато цената на дизела беше 2 лева за литър билета до Пловдив беше 10 лева. сега на бензиностанция Олимпик цената на литър дизел е 1 лев и 59 стотинки. цената на билета да Пловдив обаче още е 10 лева. шофьорите на Арда тур са най - скапаните и недисциплинирани, изпреварват без видимост на забранени участъци от пътя засичат другите коли почти да се ударят в тях въобще всички са за отнемане на книжките. автобусите на ВСИЧКИ фирми са мръсни без климатици и смърдят на умрели лебеди. същото важи и за малките микробуси до 10 пътника. превозите са отврат , по добре да ги закрият и да оставят хората да си пътуват кой както намери.
  • 6
   Защото като се качи на минарето да
   сменя бушоните на високоговорителите ,
   ако изпусне 50 стотинки ,
   ще скочи след тях да ги хваща :))
  • 7
   Yu
   Yum
   4 0
   10:16, 24 ное 2020
   Много неща се променихаa с времето...неизбежни са и промените в транспорта! Вече почти всеки има кола, защо да не сподели разходите? И по-удобно и приятно е! Да се прави разлика между споделено и превоз на черно. Кой превозвач не издържи - фалира,ч фкон в икономиката! Не искам мърляви, миризливи микробуси до Димитровград,София, Варна и Бургас!

  Хороскоп за 26.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
  26 яну 2021
  Последни новини