От х:

Днес в x:

Стотици хиляди птици унищожени във Франция и Израел заради тежката епидемия птичи грип

Във Франция са установени 41 огнища на птичи грип в птицеферми, съобщи министърът на селското стопанство и храните Жюлиен Дьонорманди, цитиран от Франс прес.

Последните данни от миналата седмица бяха за 26 огнища в птицеферми.

За първи път вирусът беше открит в края на ноември във ферма в Северна Франция. Повечето от сегашните случаи са в северозападната част на страната.

Според Дьонорманди все пак тази година положението е по-добро в сравнение с миналата, когато епизоотията обхвана близо 500 огнища в питцеферми и бяха унищожени над 3 милиона птици, главно патици.

Към 31 декември по данни на правителството избитите птици във Франция от началото на епизоотията са били между 600 000 и 650 000.

Министърът защити въведеното затваряне на птицеферми за отглеждане на птици на открито, въведено в началото на ноември, за да се избегне контакт с прелетни птици, носители на вируса.

Междувременно Израел забрани днес да се ловува до края на месеца в отговор на тежката епидемия от птичи грип, за да се ограничат контактите между хората и птиците, предаде ДПА.

Министърката за защитата на околната среда Тамар Зандбер посочи, че това е сериозна и изключителна епидемия. В комюнике на природозащитното ведомство тя изрази безпокойство, че болестта може да се предаде на хората.

Птичи грип беше открит в няколко птицеферми в страната през последните месеци. Стотици хиляди птици бяха унищожени в усилията да се предотврати разпространението на заразата.

Засегнати са и много от дивите птици, като хиляди мигриращи жерави бяха поразени от болестта при прелитането си от Южна Европа към Африка.

По данни на израелските власти, болестта е засегнала и дивите патици и гълъбите, които обикновено се ловуват законно.

Европа преживява най-тежката в историята си епидемия от птичи грип сред дивите и домашните популации, алармираха в края на миналия месец германските власти, припомня ДПА. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини