От х:

Днес в x:

5 причини да сме благодарни за 2021 г. (и една да чакаме с нетърпение 2022)

2021-ва беше годината, в която всички очакваха възстановяване на добре познатото старо, но то така и не се случи. Вълна след вълна на COVID-19, нови варианти, граници като акордеони - ту се отварят, ту се затварят...

За хората, които обичат пътешествията и се зареждат с опознаването на нови хора, гледки и места, това беше втора година, в която плановете за пътуване или се случваха на косъм, или се проваляха с гръм и трясък.

Трудностите ни дават възможност да се учим и израстваме и това е достатъчна причина да сме благодарни за тях. Ето ги пет от най-важните неща, за които трябва да сме благодарни за предизвикателствата на 2021 г. 

1. Научихме се на гъвкавост в пълния смисъл на думата

С появата на Омикрон варианта на коронавируса редица държави затвориха границите си и смениха правилата си за влизане буквално от днес за утре. Ако човек иска да пътува, не е въпрос на избор дали да бъде гъвкав или не. Който не умее да се сменя плановете в последния момент, се налагаше да си остава вкъщи.

2. Разбрахме, че и без планове може да се пътува добре

Пътуването без план не е за всеки, но има много предимства. Сладкото щастие от приятните изненади, случайните срещи и неочакваните открития, които човек може да направи, ако просто следва случайността, станаха неделима част от пътуванията в чужбина във време, в което нищо не е сигурно на 100%.

3. Преоткрихме България

Мнозина се отказаха от пътуването в чужбина за лятната ваканция и (частично принудително) преоткриха курортното лице на собствената си страна. За едни това беше приятна изненада, за други - въпрос на недоволство от претъпканите курорти и плажове. Във всеки случай, човек трябва да познава собствения си двор, преди да се отправи на далечни пътувания.

4. Бяхме принудени да опитваме различни неща

При липсата или ограничената достъпност на любимите си дестинации, мнозина бяха буквално принудени да потърсят нови посоки за пътуване. Излизането от зоната на комфорт невинаги е приятно или гладко занимание, но със сигурност е нещо, за което трябва да сме благодарни.

5. След дълго лишение можем да оценим свободата си

Както с всяко нещо в живота, колкото повече време сме лишени от свободата си на избор и движение, толкова повече ще я оценим, когато отново я получим. Ако нямаме сили да променим ситуацията, която не ни харесва, можем поне да извлечем най-доброто от нея. 

Ще разберем успяхме ли да се променим истински

Промяната се тества във времето. Успяхме ли наистина да станем по-търпеливи и гъвкави или просто се опитваме да изглеждаме така, докато всъщност чакаме всичката тази лудост да приключи? Само 2022 г. ще може да ни каже с новите си предизвикателства и неведоми пътища.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини