От х:

Днес в x:

Само 7% свободни ковид легла в Хасковска област, търсят доброволци за отделенията

Изображение 1 от 6
     

    Само 7 % са свободните легла за лечението на пациенти с коронавирус към днешна дата в лечебните заведения в Хасковска област. Тази информация обаче е доста динамична, защото цифрите се менят ежедневно.

    В ругиона заболеваемостта за последните две седмици се е увеличила с 28 %. Това съобщи заместник-директорът на РЗИ д-р Станимира Тананова, след проведената среща с управителите на болниците с ковид сектори, инициирана в Областна администрация този следобед.

    От ръководствата на болниците са изказали притеснение, че дори и да има възможности за допълнителното разкриването на легла за болни от Ковид-19, то проблемът с набавянето на кадри, които да ги обслужват, остава на дневен ред. В продължаващата с пълна сила четвърта ковид вълна са изчерпани силите и на наличния персонал, посочи д-р Тананова.

    Боят на ковид леглата в лечебните заведения в областта са около 32% от общия брой легла, с които те разполагат.

    На срещата е решено все пак да се преразгледат възможностите и от болницата да подадат информация колко още колко места, ще могат да бъдат трансформирани в ковид.

    В рамките на ден -два ще има има официална информация от болниците, добави заместник-областният управител Вилета Желева.

    Към момента в МБАЛ-Хасково, където поемат най-голям брой пациенти с Ковид-19, са свободни само 13 легла. По информация на шефа на болницата д-р Гелов възможността за допълнителни места е за 30 такива, информира тя.

    Към момента няма липса в болничните заведения в региона от кислород и медикаменти.

    В четвъртата вълна се забелязва спад на възрастта на заразените, като сред тях има и доста деца в училищна и предучилищна възраст. Пада възрастта и на корона болните с летален изход.

    „При тази вълна има тенденция все по-млади хора да стигат до болница в тежко състояние, като част от тях не са с придружаващи заболявания и това буди тревога. Но тенденция на местно ниво следва тази в страната“, посочи д-р Тананова.

    Тя цитира, че случаите на ваксинирани, които стигат до болнично лечение, са под 10 %, а за приетите в интензивните сектори- по-малко от 5 %.

    Епидемиологът д-р Снежана Иванова посочи, че в първите дни на въвеждане на „зелен сертификат“, във ваксинационния кабинет на РЗИ са отчели два пъти ръст на желаещите да се ваксинират за завършване на имунизационния цикъл, сега обаче интересът към ваксинирането отново бил спаднал.

    430 бустерни дози са направени в региона на Хасково до момента.

    Д-р Иванова припомни, че на първи ноември излезе промяна в кратката характеристика на „Модерна“, като бустерната доза от тази ваксина ще бъде направена с 0,25 милилитра, което е ½ от основното количество ваксина, която се прави при имунизация.

    Имунизираните с векторни ваксини-Астра Зенека и Янсен, които желаят бустерна доза, могат да си я направят след минимум 6 месеца след втората доза. Бустерната им доза обаче ще е с РНК ваксина, като ще има избор между Модерна и Пфайзер.

    По карантинирането на болен, д-р Иванова обясни, че по принцип заповедите за карантина е логично да бъдат получаване след като наложената мярка изтече, тъй като в периода болните нямат право да напускат домовете си. Все пак обаче заповед за карантиниране е възможно да бъде получена и от близък на болния. От РЗИ призоваха, доказаните като заразени да съобщават при епидемиологичното проучване точна информация за лицата, с които съжителстват, тъй като на 10-дневнно карантиниране подлежат и те.

    На изборите карантинираните ще могат да гласуват само след заявка да упражнят вота си в подвижна кутия. В деня на вота ще има дежурни от РЗИ, които ще правят справки, при въпроси от секционните комисии със съмнения за гласуващи карантинирани на място при тях.

    От Областна администрация отправиха призив към всички медицински специалисти и учащите в горен курс медицина, да се отзоват като доброволци в ковид отделенията, тъй като прогнозите са за още по-сериозен ръст на заболеваемостта в региона в следващите дни.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (38)

    • 1
      Па
      Панаетюф Теню
      16 -8
      17:55, 3 ное 2021
      Наш Ванчо докторчето има ли имунизация, чи слад избуре.ту гу чакаме на село. Ма си.ге бис сертификат в нащо село и ф кръчмата ни на пускат.
      • Че
        ЧЕТЕТЕ
        7 -4
        12:13, 4 ное 2021
        Едно писмо от Ревматолог в Германия!
        Октомври 30, 2021
        Зравейте родолюбци,
        Имам полезна информация за вас. Аз съм Петър Михайлов , работя като интернист и ревматолог в Германия с прекъсвания от 2007 г. Последните две години живея сред престъпници и озверели ненормалници и преживявам ужасите на ваксинационния ад. Последствията за хората са кошмарни.
        Мероприятието по изтреблението започна с прицелна група- старческите домове. В течение на няколко месеца „напълно ваксинираните“ измряха 80-90%. Появиха се няколко мижави сводки в лекарските издания, с „половин уста“ и статистически хитро скопосани „относно смъртността, в сравнение с други години“, от което нищо не стана ясно, освен че „е необходима трета доза“.
        Личните лекари печелят по 400 Евро за поставена „ваксина“. Това се изчислява така: един вакс-ден се зплаща 1200 евро, и се счита за изпълнен ако има ПОНЕ ТРИМА убодени. Естествено, ако са повече лекарите губят приходи, затова записват за следващите дни.
        Гнусна, отвратителна работа! Когато личните лекари НАКРАЯ РАЗБРАХА, че избиват и разболяват пациентите си, които напълно им се доверяват- се отказаха един по един от престъплението, с „чисти ръце“ и кървавите пари в джоба. Нещата поеха професионално изпечени мошеници, вакс-координатори, които назначиха СТАЖАНТИ по мобилни пунктове. Те буквално удрят инжекцията и бягат с надника. Страшно е!
        Когато докладвам за тежките случаи след ваксина (винаги писмено!), никой не реагира. Тези, които са прибрали значителни суми са напълно безотговорни. Никой не се обади да попита „ей, човече-ама верно ли“? Знаят мръсниците! Но продължават да убиват! Получавам преки заплахи да ми бъде отнета правоспособността!
        На ден минават през кабинета ми 20-25 човека. ВСЕКИ ТРЕТИ нов пациент е с увреда след „ваксина“- това са пристъпи на основното заболяване, които не се повлияват почти от нищо, новонастъпили автоимунни нарушения, мозъчни кръвоизливи, слепота, тежки алергии, тромбози, пристъпни синроми (Щил), дебют на мултиплена склероза и колагенози и какво ли още не! На семица научавам, поне от двама-трима пациенти че техен близък е починал след „ваксина“.
        Зловещо мракобесие! Излючително показателен за „целите на западната демокрация“ експеримент. Фашистки геноцид! Ступор и ужас сред населението- пир за кукловодите!
        Моля Ви, борете се и заради мен, както аз се боря и заради Вас. Поне българите да бъдат пощадени, за немците няма надежда- тук принципните професионалсти сме единици, нашият глас е в пустиня- пропагандата напълно го заглушава с тъпани, народът се е примирил с участта си.
        Борете се!
        Можете да публикувате писмото по Ваша преценка.
        Д-р Петър Михайлов,
        (Dr. Peter Michaylov)
        SOGZ München

        копирано от приятел

        E-Mail: peter.michaylov@sogz.de
    • 2
      Ва
      Валери
      45 -12
      18:00, 3 ное 2021
      да изкарат от частните кабинети лекарите които трупат пачки и да ги вкарат в отдделенията ако откажат да им се спре частната практика и те са дали клетва
      • Па
        Паржу
        29 -3
        21:05, 3 ное 2021
        И канцеларските мишки от болницата, РЗИ, здравната каса, ХЕИ и пр. измислени герои да слагат ризата гащите и бегом в отделенията. Ама преди това и ваксинирани.
    • 3
      Ху
      Хулиган
      17 -5
      18:17, 3 ное 2021
      Нищо не казаха за финикийските знаци за доброволците!
      • Hj
        hj
        2 -3
        10:24, 4 ное 2021
        Същото като , да ти сложат доброволно ваксина , прецакан си от всякаде ...
    • 4
      Ян
      Янко Митев
      30 -14
      18:31, 3 ное 2021
      Сега да видим антиваксърите колко са смели! Дали ще станат доброволци?
      • Ан
        Антиваксър
        14 -20
        19:33, 3 ное 2021
        Да, ще стана.Дай инфо къде и с кого да говоря.Не... Виж коментара
      • Ан
        антиваксър
        10 -5
        01:24, 4 ное 2021
        През xуя ми е за вашите проблеми.
      • 12
        123
        7 -3
        07:39, 4 ное 2021
        Да си антиваксър не означава да не се притесняваш за здравето си и да не се пазиш. Интересно е дали ваксинирани ще отидат доброволци ?
      • Х*
        Х*я Ми Янко
        4 -2
        11:28, 4 ное 2021
        А ти щом си ваксиниран , що не отидеш доброволец , нали си безсмъртен .
      • Цу
        Цуц
        3 -1
        15:34, 4 ное 2021
        Егати тъпотията проста, абе човек ти не разбра ли, че всеки човек има личен избор дали, ще се ваксинира или не! Всеки да си преценя стига вече глупости си говорил. Всеки си има МНЕНИЕ!!!
      • К*
        К*ура ми Янко
        2 -4
        16:15, 4 ное 2021
        Ти четеш ли ,че искат мед. специалисти … иначе още миналата година имаше момчета ,които говориха с гелов за доброволци ,но той не разреши -за да не лъсне истината
      • Ха
        Хасковлия
        1 -1
        13:51, 5 ное 2021
        Не им стиска! Силни са само пред компютъра и на площада, не са празни приказки, а лични наблюдения. Нямам нищо против анти- манти и т.н., всеки е свободен да вярва в каквото иска, но не и да застрашава живота на други.
    • 5
      Пр
      Пример
      20 -6
      18:34, 3 ное 2021
      Защо нашите лекари които ни лекуват не се ваксинират,ами сега не мога ами още имам анти тела година и половина анти тела,кви са тия анти тела бе!
      • Ху
        Хубав въпрос!
        21 -2
        20:35, 3 ное 2021
        Наистина джипитата не се ваксинират а и като поискаш да те ваксинират ти казват сега не е момента! И хората които желаят да се ваксинират се принуждават да ходят в тези ваксинационни центрове. Визирам прехваленото джипи докторчето Колев. Като преглежда се държи все едно преглежда чумави силно заразни пациенти.
      • То
        точно
        25 -2
        20:56, 3 ное 2021
        Викам на Колев искам да се ваксинирам , той вика аз не слагам ваксини. А до него пред вратата на Проданова 50 души чакат за ваксиниране. Как така Златка може , а Николайчо не може?
      • Ко
        Коцето
        17 -1
        20:59, 3 ное 2021
        Министъра Стойчо не бил ваксиниран и дава светъл пример по системата. Всъщност много искам да го видя като лекар на първа линия, но не в Пирогов, ами например в Павликени.
        Един друг, който ми се иска да го видя в действие е вечната Амбър, не да се крие в канцеларията, ами там, при болните, където не достигат хора. Щото за канцелариите мераклии дал господ.
      • Не
        Нело
        17 -1
        21:30, 3 ное 2021
        Кво се заяждате с Колев.Него го вълнуват медицинските сестрички и се чуди коя да оноди.
    • 6
      Бс
      БСП дим
      22 -3
      18:35, 3 ное 2021
      А тая зам областна демонстрира само публичност и нищо повече. Лукава и лицемерна. Кукувица
      • Да
        Дааа
        13 -1
        19:33, 3 ное 2021
        Само снимки, без мозък
      • Ло
        Лоли
        2 -2
        21:42, 3 ное 2021
        Може би да или може би не.
    • 7
      7%
      7%
      28 -3
      18:39, 3 ное 2021
      Ами като има толкова много хора болни затваряй всичко за две седмици поне какво е това нещо вземете пример от една Румъния п-р нашите деца в Хасково си ходят на училище всичко си работи керванът си върви кучета си лаят
    • 8
      Де
      Деско
      22 -2
      19:33, 3 ное 2021
      Да бяхте им пуснали на тея хора някоя печка. Всичките с якте и шуби завити. Ще ги простодите в тази областна администрация. Минко поне е на ТИ с тока. Бива ли така сега.? Ще измръзне на зам. Областната лукавата физиономия.
    • 9
      99
      99999
      13 -2
      19:42, 3 ное 2021
      След десет дена ще са на мода изборите купуване и продаване на гласове и полицейски локуми и пак нищо интересно!
    • 10
      Ко
      ковид мовид
      15 -5
      20:28, 3 ное 2021
      Боко беше отпуснал допълнително възнаграждения имаше доброволци когато бе на власт. Сега Кацаров като стана министър първата му работа бе да спре това заплащане . Отделно има и забавяне в плащанията. Хората изгубиха вяра в почтеността и лъжите на временното правителство, затова и няма доброволци.
    • 11
      Гр
      грамотност
      19 -1
      20:34, 3 ное 2021
      Не съм учител по БЕЛ,но толкова правописни грешки в една статия не бях срещал.Направо съм изумен.Вземете и си прегледайте материала.Децата ще Ви се смеят.напр.ругиона,вместо региона.,боят на ковид,вместо броят на ковид,зам.обл.управител Вилета/Виолета/.Ужас!!!
    • 12
      Ем
      Емил
      12 -6
      20:52, 3 ное 2021
      Янко Митев, стига с тия антиваксери. Много сте ограничени. Антиваксер е човек, който отказва всички ваксини включително стандартните. Аман от задръстени хора!
      • То
        Той
        6 -4
        00:29, 4 ное 2021
        Той Янко отдавна всичко му пречи .Тоя му пречел на Ямача онзи на Кенана трети не бил едикакъв си.Той нали е препазен да си гледа там куклите и акъли да не дава
    • 13
      11
      11111
      6 -10
      21:38, 3 ное 2021
      Мз на Великобритания миналата седмица премахва кор... Виж коментара
    • 14
      Ан
      Антивасър
      7 -9
      23:17, 3 ное 2021
      Къв ви проблема бе кауни,че давате минуси.Не искам да се ваксинирам и толкоз.Какво ми се обяснявате като малки п...и.Има хора и бизнеси,които процъфтяват по време на ковид пандемията,не си мислете,че всички сме на загуба.Инфлацията няма нищо общо с ковид пандемията,ама Ганьо от къде да ги знае тези неща.Иска четене,ама не във фейса или някой селски сайт.
      • Ва
        Ваксър
        2 -1
        11:41, 4 ное 2021
        Като те е страх недей!Няма нужда да развиваш теории.
      • До
        До Антиваксър
        1 0
        13:56, 5 ное 2021
        Прави каквото искаш, но да знаеш, че писането не ти е силна страна и чрез него не изглеждаш по- умен, а обратното.
    • 15
      Ми
      Минкооо
      5 -2
      03:11, 4 ное 2021
      Дай са видим тоя списък с предложенията ти за смени на шефове на институции да не съм и аз в него и да не знам. Не те е срам..........Всичко скоро ще свърши
    • 16
      Бъ
      Българин
      5 -2
      10:03, 4 ное 2021
      Влязохме в НАТО и останахме без армия.
      Влязохме в ЕС и останахме без икономика.
      Влизаме в Еврозоната и ще останем без пари.
      Само не зная къде сме влизали преди, че сме останали без акъл.
      Да кажем Не на здравния фашизъм!
    • 17
      Бс
      БСП Хасково
      1 -1
      13:55, 4 ное 2021
      Минко е срам за областта. Всичките му смени на началници са като него. Некадърници и нищожества. Боклуци
    • 18
      45
      456
      1 0
      23:51, 4 ное 2021
      Доброволци ли, как ли не. Не стига, че не се ваксинират, което значи, че не ги грижа за себе си и за околните, които заразяват, ами сега търсим ваксинирани доброволци да им бършат посраните задници. Как ли не?
    • 19
      Ау
      Аууу
      1 0
      23:53, 4 ное 2021
      И ся к'во? Ваксинирани ще спасяват живота на неваксинираните. Ей това вече е прекалено.
    Последни новини