От х:

Днес в x:

Железен контрол в Старческия дом в първия ден на новите мерки. Вече има настроения за напускане

С железен контрол и за персонала, и за потребителите посрещнаха в  Дома за възрастни хора на „Кенана“ в Хасково първия ден от действието на новите мерки.

Грижата тук за настанените е 24 часа 365 дни в годината. Поради естественото на работа, снощи на персонала, който е трябвало в 00.01 минути да има наличен зелен сертификат, за да изпълнява служебните си задължения, са направени антигенни тестове, които са потвърдени като легитимни с комисия и протокол на място. Изследвани са дори и ваксинираните, обясни директорката на социалното заведение. Няма хора с позитивни проби. Персоналът на старческия дом-медицински, помощен и административен попада заедно с този в болниците в обсега на заповедта на здравния министър от 19 октомври. Според нея, тези служители не могат да са на работа без наличието на зеления сертификат-т.е. те трябва да са ваксинирани, преболедували, доказани с PCR или антигенен тест през последната година, или пък с тестове, които да важат съответно за 48 или 72 часа.

В Старческия дом на „Кенана“ работят 69 души. Около 12 % от персонала е със завършен цикъл на ваксинация, а от домуващите -около 20 %. Има такива с първа игла, има и преболедували с антитела, посочи директорката на социалното заведение Кина Койнарска.

Снощните тестове, направени на екипа, който е бил на смяна, са били за сметка на дома, но хората, които днес са застъпили смени, са си направили тестове, които са платили от джоба си. Със съдействието на общинската администрация те са заплатили само за пробовземане.

След създалата се ситуация с новите изисквания, една част от неваксинирания персонал в Старческия дом е решила да се ваксинира в следващите дни, други от работещите обаче категорично отказват да направят това, посочи ръководителката им. Те ще трябва да си правят антигенни тестове през два дни, но това ще им струва на седмица по около 40 лева. А този финансов разход води и до настроения за напускане.

„Не мога да задължа някого да се ваксинира, но не мога и да се лиша от хора. При нас грижата е денонощна и целогодишна. От 160 места капацитет, в момента имаме 120 души. Освен това съм наложила много сериозни мерки за превенция още преди заповедта на министъра. В дома тестваме перманентно и персонала, и потребителите. Дезинфекцията на всички помещения е завишена шест пъти дневно, в дома не влиза никой, който още на входа не е минал през измерване на температурата. Има въведена вечерна визитация и дневни рапорти. Имаме медицински персонал, който може да отчита спокойно антигенните тестове на място. Но според новата заповед зелен сертификат ще се получава само след отчетено изследване от сертифицирана лаборатория.  Смятам, че спрямо домовете, като нашия, можеше мерките за безопасност и контрола за това да не се допускат заразени да влизат тук, да са по-гъвкави.  Може да се даде право на медицинските лица, които работят при нас, да отчитат антигенните тестове. Това би спестило много средства и време “, смята Кина Койнарска.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Аи
    АИ
    21 -10
    18:58, 21 окт 2021
    Как така ваксините са безплатни а тестовете платени...като налагате тестове ами поемете ги бе, как така хорицата дето едва свързват двта края ще ги принуждавате да плащат тестове?
    Уфффф, ясни сте ни де като бял ден сте ни ясни...Бог да пази от злото ей!
    • Ай
      Ай
      15 -18
      19:53, 21 окт 2021
      айде бе ще им плащаме тестовете. От къде на къде. Да се ваксинират не да се лигавят. Бодат се с устите и в циците с какво ли не ама ги е страх от ваксина срещу коронавирус. Айде стига лиготии че ми писна вече
    • До
      До ай
      3 -3
      06:08, 22 окт 2021
      Ей гей. Четеш ли ? Тия с циците и устните в старчески дом ли работят ? А. Тъпак.
  • 2
    Ра
    Раковски
    18 -14
    19:09, 21 окт 2021
    Доброволната ваксинация я видяхме - няма и 20%. Сега една проста сметка: съотношение неваксинирани/ваксинирани 80/20. Новозаразени за ден 84/16. Извод: инжекциите не работят! Англия - с 80% ваксинирано население бие рекорди по заразени и смъртност от м.март!
    • Ми
      Мирчо
      11 -8
      19:15, 21 окт 2021
      Точно така е! Напьлно вярно!
    • На регион по - голям от хасково 4 пъти .....
      При 85% ваксинирани
      ......
      Имаме 14 нови заразени и само 1 смъртен случай
      .......
      Сега при нас всичко е отворено
    • . Ичко
      4 -6
      21:36, 21 окт 2021
      Бие но само по брой заразени. Смъртността е както в България и главно от неваксинираните
  • 3
    Дк
    ДКГ
    12 -3
    19:36, 21 окт 2021
    Директор-слънце!браво за светкавичната и адекватна реакция!
  • 4
    00
    007
    10 -4
    22:39, 21 окт 2021
    Българина яде и пие най-гадните боклуци, а от една спринцовка го е страх.
  • 5
    Ст
    Странно
    1 -4
    09:24, 22 окт 2021
    Не помните ли, че през месец декември имаше статия, в която пишеше, че голяма част от персонала е заразен с коронавирус. Чудя се защо карате хората да се ваксинират, при положение, че голяма част от тях са го прекарали и най-вероятно все още имат антитела?
    Никой не може да ме обеди, че ваксината изгражда повече антитела от преболедуване на вируса.
Последни новини