От х:

Днес в x:

Хор „Родна песен“ и Симфониета-Враца изнасят съвместен концерт в Хасково на 16-и септември

    Новия си творчески сезон титулуваният хасковски хор „Родна песен“, с диригент Мартин Антонов, започва с голям концерт, съвместно със Симфониета-Враца.

    Оркестрантите от врачанската формация от днес са в Хасково и този следобед вече направиха репетиция на репертоара, който на 16-и септември ще представят на сцената на Читалище “Заря“.

    Концертът е с начален час 19, билетите се продават на касата на читалището.

    Директорът на Врачанската симфониета -доц.Христо Павлов ще дирижира утре вечер. Любопитното е, че диригентът на хора -Мартин Антонов е негов ученик от НМА „П. Владигеров“.

    Концертът ще е в две части -в първата ще бъде изпълнена меса от Джон Левит. Оригиналната й транскрипция е за хор и пиано, а сега ще бъде представена за първи път от хор и оркестър. Хасковската публика ще е първата, която ще чуе такъв прочит в България. Любопитеният факт тук е, че хор „Родна песен“ е бил и първият у нас, който е изпълнил месата с клавир преди години. „Точно тематиката на църковната музика мисля, че е подходяща да си пожелаем повече здраве и повече възможности да сме сред публиката, за която всъщност ние творим“, коментира хоровият диригент Мартин Антонов.

    Втората част на концерта е базирана на популярна филмова музика на морска тематика, като в нея оркестрациите са на Мартин Антонов. Преходът от първата към втората част ще е с фрагмент от „Песни от светилището“ на Карл Дженкинс.

    Освен доц.Христо Павлов, на сцената утре вечер ще се качи още един много важен за развитието му като професионалист  човек за Мартин Антонов-това е пианистка от катедрата по дирижиране към Теоретичния факултет в академията Зорница Гетова. Тя ще изсвири клавирните моменти от оркестрациите в концерта.

    „За мен нейното присъствие се случи донякъде като изненада, но че е тук и че ще участва в този концерт, е изключително удоволствие, защото всъщност тя ме подготви за академията при кандидатстването ми в специалност хорово дирижиране, и ми помага и след това. А сега самата Зорница Гетова свири в този оркестър мои аранжименти и обработки“, сподели Мартин Антонов.

    Макар да са били ученик и учител в близкото минало, сега доц.Христо Павлов нарича Мартин Антонов с гордост „свой колега“.

    А за развитието на идеята на хоровия диригент да свирят в общо проект двете формации от Хасково и от Враца, доцентът казва: „Когато има хубави идеи и когато има начин да се реализират, остава да има и желаещи да ги изпълнят. А в случая и двамата с Мартин сме такъв тип хора.“

    За отговорността и силното вълнение, което изпитва диригентът на „Родна песен“, че с проекта в сряда ще се представи официално пред хасковската публика, а освен това ще е в общ концерт със Симфониетата от Враца, преподавателят му добавя: „Това е добрият вариант- когато скочиш с двата крака, както прави сега Мартин, после нищо вече няма да ти е толкова трудно“.

    За концерта на 16-и доц.Христо Павлов кани публиката с думите: „Сега или никога е моментът да хванете нещо, което никога преди не сте виждали. Част от тази музика сте слушали-да, но в друг вариант. Освен това не сте я чували с хор, а утре вечер ще има и хор и оркестър!“

    Със същия репертоар, който представят в Хасково, хор „Родна песен“ ще гостува на концерт със Симфониета и пред публиката във Враца на 17-ти септември.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини