От х:

Днес в x:

Учител и ученик рамо до рамо в съвместен проект на Хор „Родна песен“ и Симфониета -Враца

„Хор Родна“ песен ще се представи в първия си концерт пред хасковска публика съвместно със Симфониета-Враца.

А за това рамо до рамо ще застанат учител и ученик.

Идеята за общия проект е на диригента на хора Мартин Антонов, който е магистър по хорово дирижиране от 2018 г., а отпреди месец вече е и магистър по оркестрово дирижиране. Директорът на Врачанската симфониета -доц.Христо Павло е неговият преподавател по симфонична оркестрация от НМА „П. Владигеров“.

От година и половина маестро Антонов води титулования хоров състав. Заради здравната криза обаче репетициите им на няколко пъти отпадаха, не се случи и да имат официално представяне пред публиката на Хасково, заради налаганите рестрикции и затварянето на концертните зали. Единствено в прозорците при разхлабване на мерките хорът успя да се включи на живо в откриването на Литературните дни „Южна пролет“ и в честването на 24-ти май.

„Родна песен“ обаче записа и няколко клипа на свои изпълнения за Коледа, както и успешно участие онлайн в Международния Великденския хоров фестивал, на който беше един от трита състава, представили страната ни.

Сега  вълненията за 30-годишния маестро Антонов са огромни. Едно заради това, че ще се представи с хора официално пред публиката от града, второ, защото ще работи като колега със своя преподавател, и не на последно място, защото част от оркестрациите на произведенията, които ще бъдат представени на концерта през септември, са негова работа.

„Тъй като миналата и тази година са доста тежки заради здравната криза, с дълго затворени зали, ми се зароди идеята да компенсираме по някакъв начин загубеното концертно време. Когато завърших консерваторията, в неформална обстановка, се видяхме с моя преподавател и аз го попитах би ли имал интерес да направим нещо съвместно-Симфониетата и хорът.

А Христо Павлов е човек, който много подкрепя младите и с голяма самоотверженост работи за развитието ни. Съгласи се, за което съм изключително благодарен.

Сега ни предстои да реализираме един общо проект, което е предизвикателство, отговорност и е абсолютна чест за мен- да сме редом с Христо Павлов вече не като преподавател и студент, а като колеги!“, не скрива емоциите си младият диригент на Хор“ Родна песен“.

Концертът е планиран за 16-ти септември и ще е в читалище „Заря“. Но заради отново утежняващата се обстановка около разпространението на коронавируса, е възможно да бъде проведен на открито, пред читалището.

Концертът ще е от две части. В програмата в първата му част ще бъде изпълнена меса от Джон Левит. Оригиналната й транскрипция е за хор и пиано, а сега хасковската публика ще я чуе в изпълнение на хор и оркестър. Втората част на концерта ще е с популярна филмова музика на морска тематика. Тук изцяло оркестрациите са на Мартин Антонов. Преходът от първата към втората част ще е с фрагмент от „Песни от светилището“ на Карл Дженкинс.

Със същия репертоар Хор „Родна песен“ ще гостува на концерт със Симфониета и пред публиката във Враца.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини