От х:

Днес в x:

Турция евакуира военните си от Афганистан

Със самолет на националния авиопревозвач "Търкиш еърлайнс" на летището Есенбога в турската столица Анкара пристигна първата група военнослужещи от турските военни сили, които се изтеглят от Афганистан.

Общо 345 души, измежду които жени, са се завърнали в Турция с първата група евакуирани от Афганистан военни.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар посочи, че очаква евакуирането на турските военни от Афганистан да приключи до 24 часа или 36 часа.

"Полагаме изключително големи усилия да осъществим безпроблемното и бързо евакуиране на персонала на турските въоръжени сили въпреки извънредно трудните условия и натовареността на летището в Кабул. Евакуирането се извършва координирано с външното министерство и ангажираните институции, както и със съдействието на съюзниците, с които работим в района и на които благодарим", заяви министърът.

Предвижда се до края на деня да се завърне още една група турски военни от Кабул.

Междувременно, на интернет страницата на турските въоръжени сили е поместено съобщение, в което се посочва, че

"Турските въоръжени сили се завръщат на родна земя, горди, че достойно са изпълнили възложената им мисия".

Отбелязва се, че турските въоръжени сили от 2002 година служат в рамките на договореностите на ООН и НАТО за осигуряването на мир, спокойствие и сигурност на афганистанския народ, с който ги свързват исторически и културни връзки.

"След като САЩ и НАТО обявиха, че ще се изтеглят от Афганистан, Турция ще продължи да бъде до афганистанския народ, докато той иска това. При положение, че бъдат изпълнени определени условия, Турция вече заяви своето намерение да продължи, както правеше в продължение на 6 години, да отговаря за дейността на международното летище "Хамид Карзай" според международните стандарти за сигурност и надеждност. Турските военни заедно с тези на другите държави се намесиха в хаоса, преживян на международното летище "Хамид Карзай", и осигурявайки сигурността на летището, допринесоха за продължаване на дейността му", се посочва още в съобщението на турското военно министерство.

1129 души цивилни турски граждани са били евакуирани от Афганистан след идването на власт на талибаните.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини