От х:

Днес в x:

Австралийската авиокомпания Qantas въвежда задължителни ваксинации срещу Ковид-19 за целия си персонал

Австралийската авиокомпания Куонтас (Qantas) въвежда задължителни ваксинации срещу Ковид-19 за целия си персонал, предадоха световните агенции.

До 15 наември всички пилоти, кабинният и наземният персонал трябва да бъдат напълно ваксинирани. За останалите служители срокът е до 31 март.

Авиопревозвачът уточни, че мярката се отнася и за нискотарифното му подразделение Джетстар (Jetstar).

Ще има изключения за служители, за които ваксините са противопоказни по медицински причини, но авиокомпанията очаква тези случаи да бъдат редки.

"Член на екипажа може да лети до множество градове и да влиза в контакт с хиляди хора само за един ден", изтъкна ръководителят на Куонтас Алън Джойс. По думите му, при изцяло ваксиниран персонал ще бъдат защитени както служителите на авиокомпанията, така и клиентите й и обслужваните зони. Джойс подчерта, че ваксинациите са единственият начин да се спре цикълът на локдауни и затваряне на граници, което за много служители на Куонтас и Джетстар означава отново да се върнат на работа.

Мярката беше обявена в момент, когато австралийското консервативно правителство заяви, че не иска да въвежда задължителни ваксинации и че предпочита да остави компаниите сами да решават каква политика да прилагат.

Преди да бъде взето това решение е извършено допитване сред персонала. То е показало, че 89 процента от служителите искат да бъдат ваксинирани или вече са го направили, докато 4 процента не желаят.

Хиляди служители от международните полети на Куонтас и Джетстар са в неплатен отпуск от началото на 2020 година, а австралийските граници остават затворени за повечето чуждестранни посетители.

По-рано авиокомпанията обяви, че ваксинирането на международните пътници ще стане задължително и че възнамерява да организира лотария, за да насърчи австралийците да се ваксинират.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини