От х:

Днес в x:

10-класниците от Ивайловград с най-добри резултати от НВО в областта

Изображение 1 от 3

    Десетокласниците от Ивайловград показват най-добри резултати от Националното външно оценяване в региона на Хасково. При положения изпит и по български език и литература, и по математика, те имат най-висок общ среден резултата, става ясно от портала за отворени данни.

    По БЕЛ средният точките, постигнати от гимназистите в Ивайловград, който е над средния за страната, е 49.1 от възможни 100, а по математика е 38.4.

    За сравнение в областния център Хасково, където са най-много десетокласниците в региона, средният брой точки по БЕЛ е 43, което е втори резултат за областта, а по математика-23.9, което им отрежда трето място. Със същия резултат по математика от положения изпит от Националното външно оценяване след 10 клас, са и учениците от Харманли. По БЕЛ те имат 32,7 точки.

    По-добър резултата от този на хасковските ученици по български език и литература отбелязват димитровградските с 44.2 точки. По математика обаче от НВО имат те имат среден брой 22,5 точки, което ги нарежда на четвърто място в областта.

    Втори резултата по математика имат десетокласниците от Любимец-25 точки. Те обаче са се представили средно на изпита по БЕЛ, от който мат 29.5 точки.

    Най-слабо представяне в региона по български език и литература правят десетокласниците от Симеоновград, които събират едва 19,7 точки. По математика най-лошото представяне е от гимназистите от Стамболово. Те има само 12,1 точки среден успех.

    През 2021 г. на челните места в класацията по български език и литература се нареждат отново учениците от смолянската община Неделино, с 61 т. от възможни 100. Високи резултати постигат и в Челопеч и Рудозем, по 58 точки. Средната за страната стойност са 45 точки.

    Неделино оглавява класацията и на изпита по математика с 68 точки, следвана от Баните с 61 т. и Рудозем, където десетокласниците отбелязват среден резултат от 56 точки.

    От анализа на Института за пазарна икономика става ясно, че след изпитите само 38 общини в страната са с по-добри резултати по математика от тези по БЕЛ и всички са в групата на малките.

    Трябва да се има предвид и че при математиката разликите между отделните училища са по-значителни, като най-високи резултати получават специализираните училища в големите градове.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини