От х:

Днес в x:

Опустошителните наводнения в Белгия и Германия - милиони евро за възстановяване с години

Кралят и кралицата на Белгия посетиха днес пострадалия от наводнения град Вервие и спазиха обявената в цялата страна минута мълчание в памет на жертвите, а германската канцлерка Ангела Меркел направи второ посещение в зоната на бедствието в своята страна и обеща бързо да бъде предоставена помощ на хората, загубили почти всичко, предаде Асошиейтед прес.

За възстановяването от опустошителните наводнения в Белгия и Германия миналата седмица ще са необходими години и милиони евро.

"Ще бъдат използвани всички средства", обеща крал Филип в традиционното си обръщение в навечерието на утрешния национален празник на Белгия, който ще бъде отбелязан по-скромно заради бедствието.

Той и кралица Матилда изразиха солидарност с пострадалите във Вервие след наводненията, при които в Белгия загинаха 31 човека, а около 70 са в неизвестност. В Германия бедствието отне живота на най-малко 165 души.

Филип отбеляза, че наводненията са се прибавили към страданията, причинени от пандемията от коронавируса.

Знамената в Белгия днес бяха свалени наполовина. На обед прозвучаха сирени и бе запазена минута мълчание в памет на жертвите. "Няма да ви изоставим . . . ще направим всичко възможно, за да ви подкрепим", заяви белгийският министър-председател Александер де Кро в отворено писмо.

В Германия, където щетите от наводненията са по-големи, Меркел каза, че предстои дълго възстановяване. "Няма да ви забравим", обеща тя. Утре германското правителство планира да одобри пакет за незабавна помощ, който се очаква да бъде за около 400 милиона евро.

"Ще направим всичко . . . така че парите да пристигнат бързо при хората, които в много от случаите нямат нищо останало освен дрехите на гърба си", каза Меркел. "Надявам се, че това е въпрос на дни", заяви тя.

Правителството също така планира дългосрочни усилия за възстановяване. Според канцлерката възстановяването на инфраструктурата "ще отнеме повече от няколко месеца", като се имат предвид многото разрушени мостове.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини